Koppelingsgebied Doornzele-Kanaalzijde moet leefbaarheid in de Gentse Kanaalzone verhogen
22-08-2013
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft het inrichtingsplan van het koppelingsgebied Doornzele-Kanaalzijde goedgekeurd. Naast de Vlaamse overheid participeren ook de provincie Oost-Vlaanderen, de Afdeling Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid (AMT), het Havenbedrijf, de stad Gent en de gemeente Evergem in het project. De geraamde inrichtingskost van het koppelingsgebied bedraagt 472.572 euro. Minister Schauvliege trekt 176.590 euro uit voor het project. Het overige deel wordt gedragen door de vijf andere partners. De start van de werken is voorzien in 2014. Dit najaar wordt in Doornzele-Kanaalzijde een infoavond met toelichting van de plannen georganiseerd.
Koppelingsgebieden zijn gebieden met meerdere functies (bos, natuur, landbouw, recreatie, …) die de overgang maken tussen de woonkernen en de economische zones. De hoofdfunctie van deze gebieden is de leefbaarheid van de kanaaldorpen te verhogen.
Het koppelingsgebied Doornzele-Kanaalzijde ligt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, ten zuidoosten van de kern van Doornzele (Evergem), ten zuiden van de bewoning rond het Zuidledeplein en het gehucht Terdonk (Gent), ten westen van de Lochtingstraat en de bewoning langs de Slockstraat en ten noorden van de bedrijfsterreinen in gebruik bij de Groep Sarens. In de loop van 2014 start de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die het geheel coördineert, met de opmaak van de technische plannen. De uitvoering op het terrein zal starten na de geplande sanering, het verkrijgen van de bouwvergunning en de verwerving van de in te richten gronden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken starten in 2014-2015.
Het nieuwe koppelingsgebied bestaat uit twee deelzones: een parkzone en een zone voor het ontwikkelen van de oude spoorwegbedding langs de Lochtingstraat tot een langeafstandsfietspad.
Zone voor park Doornzele-Kanaalzijde
De parkzone wordt, na het uitvoeren van de voorziene saneringen, beplant en zal zo uitgroeien tot groene buffer tussen de bedrijvenzone en de kop van Doornzele en Terdonk. Het volledige gebied wordt afgescheiden van de drukke Langerbruggekaai. Aan de noordzijde, nabij de dorpskern wordt een halfopen parkzone en een zone voor speelbos ingericht. Het zuidelijk deel wordt meer ingericht als een natuurwaardevolle bosmozaïek met ruimte voor lagere en natte vegetaties. Centraal in het gebied, midden in het groen, wordt een zichtas gerealiseerd naar het kanaal Gent-Terneuzen, de verbinding met de Moervaart, en het omliggende havenlandschap.
Uitbouw oude spoorwegbedding tot fietsas tussen kanaaldorpen in de haven
De oude spoorwegbedding wordt ingericht als een doorlopende bovenlokale fietsverbinding tussen de koppelingsgebieden en de kanaaldorpen. Via deze fietspaden doorheen het havengebied zal je in de toekomst kunnen fietsen in overwegend verkeersvrije en groene buffers van Langerbrugge, het nieuwe industrieterrein De Nest, het koppelingsgebied Doornzele-Kanaalzijde, Doornzele Dries tot in Rieme.
Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: “De leefbaarheid van de kanaaldorpen in de Gentse Kanaalzone ligt mij na aan het hart. Ook aan de inspraak van de lokale bevolking hecht ik veel belang. De grote lijnen van de inrichting zijn na openbare inspraak vastgelegd, maar worden nu verder uitgewerkt in uitvoeringsplannen waarin o.a. de materiaal- en beplantingskeuzes, de inrichting van het speelbos, de vormgeving van het uitkijkpunt, de juiste locatie van de ontmoetingsplaatsen, … gedetailleerd worden. Dit zal toegelicht worden op de infoavond in het najaar.“
Klik hier voor het situeringsplan nieuw koppelingsgebied