KMO-portefeuille groot succes
21-11-2013
Minister-president Peeters organiseert eerste Dag van de KMO-portefeuille
Vandaag, donderdag 21 november 2013, werd in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters, de eerste Dag van de KMO-portefeuille georganiseerd. De KMO-portefeuille is hét steuninstrument bij uitstek waarbij KMO’s subsidies kunnen krijgen voor opleidingen, advies, technologieverkenning of coaching. Via een eenvoudige internettoepassing kunnen KMO’s met een vestiging in Vlaanderen jaarlijks tot 40.000 euro subsidies ontvangen.
Tijdens de Dag van de KMO-portefeuille vandaag maakte minister-president Peeters bekend dat hij heeft beslist de KMO-portefeuille uit te breiden, om zo meer gerichte steunverlening in het kader van energie-efficiëntie mogelijk te maken.
“Met de KMO-portefeuille slagen we erin om kleine bedrijven te stimuleren op het vlak van opleiding, en verlagen we de drempel voor onze KMO’s om beroep te doen op externe adviseurs. De KMO-portefeuille heeft een groot potentieel voor een gemakkelijke ondersteuning van kleine bedrijven. We moeten dit potentieel stapsgewijs verder inzetten. Met deze eerste Dag van de KMO-portefeuille maken we hier alvast werk van”, aldus minister-president Kris Peeters.
KMO-portefeuille: in 2013 reeds 60.000 steundossiers goedgekeurd
Het succes van de KMO-portefeuille is onmiskenbaar. In 2012 ontvingen bijna 32.000 KMO’s, inclusief eenmanszaken en beoefenaars van vrije beroepen, samen meer dan 34 miljoen euro toegekende steun, verdeeld over nagenoeg 67.000 goedgekeurde steunprojecten. Deze trend zet zich voort in 2013.
Tijdens de eerste 10 maanden van 2013 werd al bijna 29 miljoen euro verdeeld over 60.000 goedgekeurde steunaanvragen (zie bijlage). Dit jaar werd de overgang gemaakt naar KMO-portefeuille 2.0, waardoor een meer gerichte inzet van het subsidie-instrument mogelijk werd. Hiervoor werd het budget verhoogd tot 38 miljoen euro.
De KMO-portefeuille werd bijgestuurd om deze gerichter in te zetten, ondermeer voor opvolging en overname van KMO’s en de vergroening van de Vlaamse economie. Er werd een nieuwe pijler ‘coaching’ toegevoegd en de pijler ‘strategisch advies’ werd gevoelig uitgebreid. Hierdoor kunnen KMO’s subsidies krijgen binnen volgende categorieën: opleiding, strategisch advies, internationaal advies, technologieverkenning, coaching.
Daarnaast is ook gestart met een nieuwe erkenningsregeling voor de dienstverleners van de KMO-portefeuille. Om de kwaliteit van de dienstverlening en een correcte toepassing van de KMO-portefeuille te kunnen verzekeren, is een eigen certificeringsmethode ontwikkeld. Uit evaluaties door het Agentschap Ondernemen bleek dat de huidige in aanmerking komende kwaliteitswaarborgende methodes niet alle vereisten dekken die nodig zijn voor de KMO-portefeuille. De nieuwe erkenningsregeling moet meer kwaliteit en zekerheid, maar ook minder kosten en rompslomp met zich brengen.
Tijdens de Dag van de KMO-portefeuille vandaag kon elke deelnemer kennismaken met de vernieuwde KMO-portefeuille 2.0. Na een plenaire startvergadering met minister-president Peeters werden alle vernieuwingen tijdens individuele workshops behandeld.
Uitbreiding KMO-portefeuille
Met de optimalisatie van de KMO-portefeuille tot een KMO-portefeuille 2.0 werd de nieuwe koers voor de komende jaren ingezet. Minister-president Peeters voorziet voor het jaar 2014 alvast opnieuw 38miljoen euro hiervoor.
Vandaag, donderdag 21 november 2013, maakte minister-president Peeters tevens bekend dat hij recent heeft beslist om de KMO-portefeuille nog verder uit te breiden, om zo meer gerichte steunverlening in het kader van energie-efficiëntie mogelijk te maken. Dankzij deze uitbreiding zullen Vlaamse ondernemers financieel ondersteund worden bij de begeleiding en coaching door erkende dienstverleners, inzake de realisatie van energiebesparende maatregelen in KMO’s. Aan de pijler coaching zal daarom een nieuw domein “energie” worden toegevoegd.
Voor een bepaald, vooraf vastgelegd, thema kan een KMO steun genieten bij het inschakelen van een studiebureau om – na het inschatten en bestuderen van de situatie – ook de nodige offertes op te vragen. Het studiebureau beoordeelt deze, kiest er de beste uit, en volgt de investering op. Deze dienst wordt voor 75% gesubsidieerd. Het minimaal projectbedrag is 500 euro, de maximale steun bedraagt 10.000 euro. Het maximaal subsidiabel uurtarief bedraagt 90 euro (excl. btw).
Belangrijk is dat de opdracht dient te resulteren in een kort verslag waarin de gerealiseerde besparing ten opzichte van de startsituatie wordt gekwantificeerd. Dit kan door middel van metingen of onderbouwde inschattingen. Het studiebureau dat ingeschakeld wordt, moet erkend zijn binnen de KMO-portefeuille.
Twee pilootprojecten voor strategisch advies rond ICT en loopbaanmanagement.
Met het oog op een structurele inbedding van steun voor strategisch advies rond ICT en loopbaanmanagement in de KMO-portefeuille, worden tegen het jaareinde simultaan twee pilootprojecten opgestart rond deze adviesitems. De pilootprojecten zullen als leertraject toelaten om de projectdefinitie en randvoorwaarden voor een strategisch ICT-advies en een loopbaanbeleidsplan in te vullen. Er wordt 50% steun voorzien op de aanvaardbare advieskosten met een maximum van 25.000 euro per jaar. Hiervoor voorziet minister-president Peeters 2 miljoen euro, bovenop de reguliere begroting van de KMO-portefeuille van 38 miljoen euro.