Klimaattop Parijs: Europees Parlement wil ambitieus en bindend akkoord
14-10-2015
6 weken voor de start van de cruciale VN-klimaatconferentie in Parijs, legt het Europees Parlement zijn prioriteiten op tafel voor een ambitieus en bindend klimaatakkoord met concrete engagementen van alle deelnemende landen. De prioriteiten van het Parlement worden vanavond met een naar verwachting kamerbrede meerderheid aangenomen in de plenaire stemming.
Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) zal als EP-rapporteur over het ETS (CO2-emissiehandel) aan de VN-klimaattop deelnemen: "Prioriteit nr 1 is dat we tot een klimaatakkoord komen dat de opwarming beperkt tot 2°C. Europa staat niet langer alleen in deze strijd nu ook de VS en China inzien dat investeringen in schone technologie economisch opportuun zijn. Het momentum is er om tot een ambitieus akkoord te komen met concrete verbintenissen, land per land.
"We willen alles op alles zetten om ons Europees emissiehandel-systeem te koppelen aan andere, vergelijkbare modellen, elders in de wereld. Er moet een wereldwijd mechanisme tot stand komen waarmee we de uitstoot van broeikasgassen doeltreffend aanpakken. Dit is ook de meest efficiënte manier om het reële risico van koolstoflekkage te counteren, d.w.z. dat investeringen naar buiten de EU verhuizen, naar landen waar er geen prijs op CO2-uitstoot staat. Op deze manier kan 40% van de globale uitstoot op een kost-efficiënte manier worden aangepakt.
"Alle sectoren zullen gelijkwaardige inspanningen moeten doen (transport, bouwsector, landbouw, ...) als we snel en blijvend resultaat willen boeken. Sectoren die een versnelling hoger schakelen bij de omslag naar een CO2-arme productie hebben hier alleen maar bij te winnen - ze nemen een voorsprong op de concurrentie als ze omschakelen naar hernieuwbare energie. Met name de transportsector - waaronder ook de scheep- en luchtvaart - waar de uitstoot nog is toegenomen moet een belangrijke bijdrage leveren."
Het Europees Parlement wil verder dat de lidstaten ten laatste tegen 2020 stoppen met het subsidiëren van energie op basis van fossiele brandstoffen.
En van de Europese Commissie wordt ook verwacht dat ze alles uit de kast haalt om de inspanningen en de klimaatbeloftes op alle continenten te controleren en regelmatig te evalueren, zodat waar nodig kan worden bijgestuurd.