Het klimaatdebat woedt volop. En dat is een goede zaak. CD&V geeft antwoorden. En voor ons zullen het altijd antwoorden zijn waarbij iedereen moet meekunnen. Dat is de revolutie van de redelijkheid. Met haalbare, betaalbare en sociale voorstellen gaan wij verder op de weg vooruit.
Wouter Beke: "We moeten zorg dragen voor ons klimaat. We weten dat kernenergie niet de toekomst is. We zetten dus in op alternatieven. We weten dat nog meer rijden met de auto niet de toekomst is en dat we in de toekomst anders met ons ruimtegebruik moeten omgaan. Maar sommigen vergeten dat iedereen mee moet kunnen. Wie moet leven van een pensioen van 1200 euro kan niet zonder hulp èn een nieuwe elektrische auto kopen, èn zonnepanelen leggen èn zijn stookolietank verwijderen."
Uitstoot van Co2 en schadelijke stoffen drastisch beperken in België
Op federaal niveau heeft CD&V actiepunten om de klimaatdoelstellingen te halen, en het zelfs beter te doen. Zo stelt Wouter Beke voor om te zorgen voor een vergroening van ons wagenpark. "België heeft de meeste bedrijfswagens van Europa. Als we deze zouden vergroenen dan zou dat al een hele grote stap vooruit zijn," vertelt hij in Terzake.
.@wbeke gisteren in @terzaketv: "
— CD&V (@cdenv) January 25, 2019
Gezondere lucht in steden en gemeenten
Op lokaal vlak gebeurt er heel wat dankzij onze CD&V-burgemeesters en verkozenen. Onder het motto luchtkwaliteit is levenskwaliteit zetten zij in op autoverkeer verminderen en alternatief vervoer stimuleren, ruimtelijke ordening en gezonde publieke ruimte, groene logistiek en technologie. Gevoelige locaties zoals schoolstraten krijgen extra aandacht.
>> Meer info over betere luchtkwaliteit in steden en gemeenten
Klimaatacties in Vlaanderen
In Vlaanderen nam Vlaams minister voor klimaat Joke Schauvliege al langer actie en maatregelen. Klimaat staat ook in Vlaanderen bovenaan de agenda: bekijk hier enkele opvallende realisaties van de Vlaamse overheid. We moeten zorg dragen voor ons klimaat en dragen allemaal een belangrijke verantwoordelijkheid over de toekomst van onze planeet. Duidelijke engagementen en inspanningen zijn absoluut nodig om onomkeerbare milieuschade tegen te gaan, maar iedereen zal een inspanning moeten doen. We moeten er ook steeds over waken dat we maatregelen nemen die haalbaar, betaalbaar en maatschappelijk aanvaard zijn, zodat iedereen mee kan.
"Ik vind het fantastisch dat er zoveel jong engagement is en dat ze hun stem laten horen. We organiseren een rondetafelgesprek met jongeren uit elke gemeente, beleidsmakers en klimaatexperten om te kijken welke bijkomende maatregelen we kunnen nemen." @JokeSchauvliege pic.twitter.com/HgdluDlNo4
— CD&V (@cdenv) January 17, 2019
Een greep uit de vele maatregelen die Vlaamse regering de afgelopen jaren al nam om het klimaat te beschermen:
- Strijd tegen plastic: een verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes, bekers en bestek tijdens evenementen. Lees hier alles over onze strijd tegen plastic: www.weg met plastic.be
- Strijd tegen zwerfvuil: recyclage van 90% tegen 2020
- De afgelopen jaren (2014-2019) werd 1,5 miljard euro voorzien voor concrete klimaatmaatregelen
- Vlaams Klimaatfonds: 440 miljoen euro voor extra maatregelen in rusthuizen, ziekenhuizen, sociale woningen,
cultuurcentra en jeugdhuizen. - Vergroening van de bussen van de lijn: geen dieselbussen meer, enkel nog hybride bussen vanaf 2019 en elektrische bussen vanaf 2020.
- Zwaarder belasten van vervuilende auto’s
- Extra investeringen in fietsinfrastructuur en natuur & bos (+100 miljoen). Het beleid wordt gewaardeerd door verschillende organisaties op het terrein: "De minister heeft een belangrijke inspanning geleverd om de oppervlakte erkend natuurgebied te laten stijgen," bevestigt Natuurpunt.
Joke Schauvliege: “De Vlaamse overheid neemt vandaag al heel wat ambitieuze maatregelen om ons klimaat te beschermen. Al beseft iedereen dat we meer ambitie moeten durven tonen voor het klimaat en er nog heel wat bijkomende maatregelen nodig zijn om onze planeet te beschermen. Dat is een terechte zorg van deze jongeren.”
Samen werken aan de toekomst
De komende maanden zal de Vlaamse regering rondetafelgesprekken organiseren met jongeren uit elke gemeente en verschillende klimaatexperten om samen te kijken welke bijkomende maatregelen genomen kunnen worden voor ons klimaat. Zowat 35.000 jongeren verzamelden op 24 januari om meer actie te vragen voor het klimaat . "Dat jongeren met zoveel op straat komen, toont aan dat er draagvlak is voor nog meer ambitieuze maatregelen,"vindt Schauvlieghe.
.@JokeSchauvliege: Dat jongeren met zoveel op straat komen, toont aan dat er draagvlak is voor nog meer ambitieuze maatregelen." @VRTNWS #dewegvooruit pic.twitter.com/Wkhjl3ufrG
— CD&V (@cdenv) January 25, 2019
Joke Schauvliege: “Het engagement van de vele jongeren voor ons klimaat verdient absoluut respect. De Vlaamse Regering is er dan ook van overtuigd dat geëngageerde scholieren een voortrekkersrol kunnen spelen en leeftijdsgenoten kunnen inspireren om de klimaatdoelstellingen in 2030 te halen. We dragen het aanwakkeren van burgerzin en burgerschap dan ook hoog in het vaandel. Vandaar dat het ook een sleutelcompetentie is in de nieuwe eindtermen die tot stand zijn gekomen na een breed maatschappelijk debat waarbij ook duizenden jongeren werden bevraagd. Jongerenparticipatie heeft dan ook wel degelijk een invloed op het beleid."
Meer info over het klimaatplan