In het Zorginvesteringsplan schoof minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke voor minderjarigen twee doelstellingen naar voren: in de eerste plaats zetten we in op bijkomende Persoonlijke assistentiebudgetten (PAB’s). Daarnaast worden de bestedingsmogelijkheden voor een assistentiebudget verruimd, zodat kinderen en gezinnen nog meer ondersteuningsmogelijkheden hebben. De Vlaamse Regering heeft vandaag deze hervormingen alvast goedgekeurd.
Bijkomende assistentiebudgetten en hervorming toekenningsprocedure
In kader van het Zorginvesteringsplan worden in 2021 639 bijkomende PAB’s ingezet. Dit jaar werden er in het eerste kwartaal 150 PAB’s toegekend. Minister Beke versnelt hierbij nog de trend van de voorbije jaren. Ter referentie: in 2017 waren er in totaal 679 budgethouders.
Met de besteding van deze middelen volgt minister Beke dus de filosofie die hij heeft uitgetekend in het Zorginvesteringsplan. Zo worden de budgetten toegekend aan die gezinnen met kinderen met de meest acute zorgnoden. Het is bovendien zo dat kinderen die meerderjarig worden automatisch een Persoonsvolgend Budget (PVB) zullen ontvangen. Die toekenning werd reeds gegarandeerd binnen het Zorginvesteringsplan.
Een verruiming van de bestedingsmogelijkheden van de persoonlijke assistentiebudgetten
Gezinnen zijn vragende partij om de bestedingsmogelijkheden rond PAB te verruimen, zodat zij nog meer mogelijkheden krijgen om het PAB op hun maat in te zetten. Ook waren er veel vragen rond het inzetten van het PAB rond vervoer. De gebruiker- en bijstandsorganisaties zijn vragende partij om via quick wins de bestedingsmogelijkheden te verruimen en minister Beke steunde deze vraag dan ook voor de volle 100%. De adviesorganen van het VAPH gaven ook hier een unaniem positief advies om alvast de bestedingsmogelijkheden te verruimen.
De Vlaamse Regering heeft bijgevolg de volgende beslissingen genomen:
- Ouders van kinderen en jongeren met een handicap (‘gebruikers’) kunnen 155 nachten verblijf inkopen bij een MFC of woonondersteuning bij een vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, in plaats van de oorspronkelijke 92 nachten;
- Gebruikers kunnen 155 dagen dagondersteuning aanvragen bij een vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief. Voortaal kunnen PAB’s ook aangewend worden om maximum 104 begeleidingen per jaar (2 per week) in te kopen, en dit bij een MFC of vergunde zorgaanbieder.
Om gebruikers meer vrijheid te geven hun ondersteuning in te zetten en een betere afstemming te krijgen met het PVB, zullen ook vervoerskosten vergoed kunnen worden met het PAB.
Dagondersteuning kan via een PAB enkel ingekocht worden bij een door het VAPH erkende zorgaanbieder of een zorgaanbieder die geregistreerd is bij het VAPH. Die mogelijkheid wordt nu uitgebreid. Uiteindelijk zal er ook 155 dagen dagopvang (schoolvervangend/schoolaanvullend) ingekocht kunnen worden in een MFC.
Vlaams minister Beke besluit:
Net zoals bij de meerderjarigen schuiven we een aantal principes naar voren, zoals keuzevrijheid, financiering op basis van zorgzwaarte, flexibiliteit, eigen regie, inclusie en klantgerichtheid. Via hervormingen en overleg met de actoren op het terrein willen we daar nog verder werk van maken. Deze stap kadert in die transitie.