Kilometerheffing vrachtwagens: eerlijke fiscaliteit voor meer investeringen in mobiliteit
19-05-2015
In vorige legislatuur werd onder impuls van toenmalig minister-president Kris Peeters en minister van mobiliteit Hilde Crevits, de basis gelegd voor de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens. Vandaag is die een feit. Het betekent een belangrijke stap in de realisatie van een verkeerssturende fiscaliteit waarin het principe ‘de gebruiker betaalt’ centraal staat. Het bestaande eurovignet verdwijnt, de verkeersbelasting wordt verlaagd en voor kleine vrachtwagens zelfs afgeschaft.
Concreet komt het erop neer dat vrachtwagens die gebruik maken van het eurovignetnetwerk een billijke bijdrage betalen voor het gebruik van ons wegennet. Ook buitenlandse chauffeurs. Daarmee volgt Vlaanderen de aanbevelingen van de OESO en de Europese Commissie, maar wordt vooral de evolutie ingezet naar een rechtvaardig fiscaal systeem. Het aangerekende tarief hangt af van de tonnage en milieuvriendelijkheid van het voertuig in kwestie.
Cruciaal in de beleidsmaatregel is de herinvestering van de opbrengsten van de slimme kilometerheffing in mobiliteit. De opbrengst gaat onder andere naar loonkostverlaging, extra investeringen in wegeninfrastructuur en flankerende milieumaatregelen zoals fluisterasfalt en geluidsschermen.
De door CD&V aangegeven bijsturingen ter bescherming van de lokale economie en onze KMO’s, werden integraal opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering.
Haar pleidooi voor een verstandige afbakening van het betalend wegennetwerk vrijwaart kleine vrachtwagens die zich vooral bewegen op lokale wegen. Ze rijden ook aan een lager tarief, en worden vrijgesteld van verkeersbelasting. Landbouwvoertuigen vallen - net als vandaag bij het eurovignet - niet onder de kilometerheffing. CD&V heeft ook sterk geijverd voor het ontzien van enkele cruciale transportroutes in de havens om onze concurrentiepositie te vrijwaren.