Minister van economie en consumenten Nathalie Muylle, minister van mobiliteit François Bellot en gedelegeerd bestuurder van de vzw Car-Pass, Michel Peelman, reikten de tien miljoenste Car-Pass uit in Zemst.
Nathalie Muylle: “De invoering van de Car-Pass heeft het aantal gevallen van kilometerfraude drastisch doen verminderen. Voor de invoering was er sprake van fraude bij ongeveer 10 procent van de verkochte tweedehandswagens, nu is dat nog slechts 0,2 procent."
"De consument heeft dankzij de Car-Pass veel meer zekerheid dat hij geen kat in een zak koopt. Bovendien geeft de nieuwe Car-Pass bijkomende informatie die erg nuttig is voor de consument. Het gaat dan over de uitstoot van de wagen, niet-uitgevoerde terugroepacties en een eventuele technische keuring die nog moet gebeuren na een ongeval", verduidelijkt Muylle.
Voor François Bellot is de Car-Pass is een volwaardige garantie van transparantie geworden bij de aankoop van een wagen: "Het blijft een efficiënt middel om kilometertellerfraude te bestrijden. Mijn aandacht blijft dan ook uitgaan naar de manier waarop het concept kan worden verbeterd, met name door het opnemen van gegevens over de uitstoot van de wagens."
Overhandiging van de 10 miljoenste #CarPass. Bijhouden van kilometerhistoriek heeft gesjoemel met kilometerstanden drastisch doen verminderen van 10% naar 0,2%. Consument heeft veel meer zekerheid bij aankoop tweedehandswagen. pic.twitter.com/9XbZcCuG6b
— Nathalie Muylle (@nathaliemuylle) October 15, 2019
Wie pakweg twintig jaar geleden een tweedehandswagen kocht, kon de tellerstand alleen maar met argusogen bekijken. Naar schatting 10 procent van alle tweedehandsvoertuigen werden toen namelijk verkocht met een teruggedraaide teller. Vandaag is dat niet langer het geval. De invoering van de Car-pass in 2006, heeft het aantal gevallen van kilometerfraude drastisch doen dalen. De Car-pass geeft kopers van een tweedehandsvoertuig inzicht in de kilometerhistoriek van het voertuig.
Op dertien jaar tijd werden bijna 225 miljoen kilometerstanden van bijna 23 miljoen voertuigen geregistreerd.Vorig jaar werden er meer dan 819.000 Car-passen afgeleverd. In amper 1.648 gevallen is er vermoedelijk sprake van kilometerfraude. Dat betekent dan in minder dan 0,2% van de gevallen er nog fraude is geweest. Dat is een ronduit spectaculaire daling. Op 13 jaar tijd zijn zo ongeveer 1 miljoen kopers behoed voor fraude.
Uitstoot en terugroepacties
De Car-pass is een instrument tegen kilometerfraude, maar is uitgegroeid tot veel méér dan dat. Sinds eerder dit jaar bevat de Car-pass ook informatie over de euronorm en de uitstoot van de wagen. Door de invoering van lage-emissiezones in verschillende steden, is het voor een potentiele koper zeer belangrijk om over correcte informatie over de uitstoot te beschikken.
Bovendien houdt de autofiscaliteit rekening met de CO2-uitstoot. Verder wordt sinds dit jaar aangegeven in de Car-pass of een voertuig nog een technische keuring moet ondergaan na een ongeval. En vanaf volgend jaar zullen ook niet-uitgevoerde terugroepacties vermeld worden. Hiermee beschikt de kandidaat-koper over alle relevante informatie die hij nodig heeft om een onderbouwde keuze te maken bij de aankoop van een tweedehandswagen.
Controles
Het succes van de Car-pass, staat of valt bij de kwaliteit van de gegevens die worden aangeleverd. Als kilometerstanden niet of foutief worden doorgegeven, kan fraude niet of veel moeilijker worden opgespoord. Om de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, moeten garages en centra voor technische keuring de kilometergegevens sinds 1 maart van dit jaar onmiddellijk doorgeven. Vroeger moest dat binnen de 5 werkdagen na het onderhoud of de controle gebeuren.
Het overgrote deel van de garages en centra voor technische keuringen werkt zeer goed mee met de Car-pass. De Economische Inspectie voert ieder jaar controles uit bij hardleerse ondernemingen, waar inbreuken worden vermoed. Dit jaar werden bij die gerichte controles 200 ondernemingen onder de loep genomen. Bij 113 daarvan werden inbreuken vastgesteld. Het gaat dan vooral om het niet, onvolledig of laattijdig doorsturen van gegevens. De Economische Inspectie zal ook in de toekomst controles blijven uitvoeren.
Ingevoerde wagens
Michel Peelman: “Het marktaandeel van ingevoerde occasies is op enkele jaren verdubbeld. Om tellerfraude bij import op een afdoende manier tegen te gaan, hebben we dringend nood aan een Europese oplossing. Vandaar dat Car-Pass een oproep lanceert tot de Belgische Eurocommissaris Didier Reynders en tot de Belgische leden van het Europees Parlement om dit dossier met grote prioriteit op de Europese agenda te plaatsen.”
Sinds 2016 worden gegevens uitgewisseld met Nederland om kilometerfraude bij ingevoerde tweedehandswagens tegen te gaan. Het aantal fraudegevallen voor ingevoerde wagens daalde daarop met maar liefst 42 procent. Toch is er nog werk aan de winkel om kilometerfraude met geïmporteerde tweedehandswagens tegen te gaan. Dat is belangrijk, want het marktaandeel van ingevoerde tweedehandswagens neemt de laatste jaren toe. Vanaf volgend jaar worden autofabrikanten en –invoerders verplicht om de kilometergegevens waarover ze beschikken, door te geven aan de vzw Car-Pass.
Minister Muylle zal de toekomstige Eurocommissaris voor consumentenbescherming Didier Reynders aanschrijven en vragen om een invoering van de Car-pass in heel Europa te overwegen. Ze zal hem daar bovendien als collega-minister nu al over aanspreken.