Kernversterkend winkelbeleid Vlaamse regering
28-02-2013
Vandaag zijn de oproepen voor de lokale besturen in het kader van het kernversterkend winkelbeleid van de Vlaamse regering officieel gelanceerd. Minister-president Peeters wil de lokale besturen namelijk verder aanmoedigen en financieel ondersteunen om werk te blijven maken van hun sterke actor- en regisseursrol inzake een kernversterkend detailhandelsbeleid. De vandaag gelanceerde oproepen focussen op kernversterkende maatregelen, renovatie van handelspanden, en de aankoop van handelspanden. De Vlaamse regering voorziet 13 miljoen euro co-financiering, wat zal leiden tot een investeringsplan van minstens 50 miljoen euro.
Om dit alles toe te lichten organiseert minister-president Peeters op 15 maart een studiedag voor de schepenen van lokale economie en de burgemeesters, in Mechelen.
Eind vorig jaar keurde de Vlaamse regering, op initiatief van minister-president Peeters en minister Muyters, “Winkelen in Vlaanderen 2.0” goed. Dit is het vervolg op de startnota “Winkelen in Vlaanderen uit 201, waarmee de Vlaamse regering inzet op een kernversterkend detailhandelsbeleid.
Detailhandelsbeleid wordt steeds belangrijker, ook om de toenemende leegstand een halt toe te roepen. Daarom nodigt minister-president Peeters de lokale overheden uit om voldoende aandacht te geven aan een doordacht handelsbeleid.
De Vlaamse regering wil de lokale besturen verder aanmoedigen en financieel ondersteunen om werk te blijven maken hun sterke actor- en regisseursrol inzake een kernversterkend detailhandelsbeleid. Daarom rolt minister-president Peeters een programma ‘handelskernversterking’ uit, met de bedoeling een hefboomeffect te creëren. Dit programma bestaat uit 3 oproepen die vandaag zijn gelanceerd:
1) Kernversterkende maatregelen: bewegwijzering, opstart centrummanagement, opwaarderen winkelstraat, opmaak detailhandelsvisie, verfraaiing van het openbaar domein, … kunnen noodzakelijk zijn om de handelskern attractief te houden en verloedering tegen te gaan. De Vlaamse regering wil de steden en gemeenten ondersteunen bij het opnemen van dergelijke laagdrempelige projecten. Zeer belangrijk bij deze oproep is dat de motivering voor de projecten moet gebaseerd zijn op de detailhandelsvisie van de gemeente (tenzij dit het project zelf is). De subsidie bedraagt 30% van de projectkosten met een maximum subsidiebedrag van 70.000 euro. Voor dit luik wordt 4 miljoen euro Vlaamse co-financiering beschikbaar gesteld.
2) Renovatie handelspanden: de EFRO-projectoproep ‘gevelrenovatie en renovatie leegstaande handelspanden’ heeft goede resultaten met zich gebracht. Daarom werd besloten een gelijkaardig hoofdstuk op te nemen voor panden die niet per definitie moeten leegstaan. Gemeenten kunnen dus een gemeentelijk reglement opstellen voor een renovatiepremie voor handelszaken in de kernwinkelgebieden, en kunnen hierbij rekenen op een co-financiering van de Vlaamse overheid. Hiervoor wordt 4,5 miljoen euro beschikbaar gemaakt. De steun is beperkt tot 10.000 euro per dossier.
3) Aankoop handelspanden: Gemeenten kunnen financiële steun ontvangen voor de aankoop van panden in kernwinkelgebieden (die achteraf gebruikt worden als handelspanden), de verbouwing van panden en voor de makelaarskosten. Door deze financiële stimulans wil de Vlaamse regering de steden en gemeenten stimuleren de drempelvrees te overwinnen en te zoeken naar manieren om vastgoed strategisch in te zetten voor het behalen van de doelstellingen rond kernversterking. Door zelf de vastgoedmarkt te betreden kan het lokale bestuur panden samenvoegen, bepaalde panden in te plannen voor startende handelaars en bepaalde locaties nieuw leven inblazen, … . Er wordt maximaal 500.000 euro voorzien voor centrumsteden en 400.000 euro voor de andere. Deze oproep loopt totdat het budget van 4,5 miljoen euro is uitgeput. Om de kostprijs van handelspanden door dergelijke bestaande of nieuwe initiatieven niet onnodig te laten stijgen, zal in het grond- en pandendecreet een voorkooprecht worden ingeschreven ten gunste van de gemeenten voor handelspanden binnen een aangeduid kernwinkelgebied
Deze projecten komen bovenop de reeds bestaande ondersteuning van lokale overheden zoals het kenniscentrum detailhandel en de Leidraad voor de opmaak van een commercieel strategisch plan (http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/het-strategisch-commercieel-plan-een-leidraad-voor-lokale-besturen).
Op 15 maart organiseert Vlaams minister-president Kris Peeters een ViA studiedag waarop deskundigen uitgebreid zullen ingaan op de steunmaatregelen die de Vlaamse overheid voorziet in het kader van handelskernversterking, wat de impact van de regionalisering van de IKEA-wet zal zijn, en welke acties de gemeenten kunnen ondernemen om tot bloeiende handelskernen te komen. Met concrete voorbeelden wordt geïllustreerd hoe overheden en ondernemers daar samen een rol in kunnen spelen. Op de uitgebreide infomarkt krijgt u bovendien onmiddellijk een antwoord op al uw praktische vragen over de nieuwe steunmaatregelen en ook alle nodige documentatie (http://agentschapondernemen.be/event/winkelen-vlaanderen-20)
“De kleinhandel, de horeca en andere commerciële voorzieningen spelen een onmisbare rol in het economisch weefsel van Vlaanderen en haar gemeenten. Ze creëren niet enkel jobs, maar bepalen ook de sfeer en de aantrekkelijkheid van onze gemeenten. De Vlaamse regering is er daarom van overtuigd dat een geïntegreerd, kernversterkend beleid in de eerste plaats een beleid van de gemeenten is. Gezien de ontwikkelingen in de detailhandel, en de mogelijke impact op de leefbaarheid van de kernen, is dergelijk beleid broodnodig en sporen wij de lokale besturen hier met deze oproep verder toe aan”, aldus minister-president Peeters.