7 engagementen ter waardering en ondersteuning van een lokale en familiale land- en tuinbouw
CdH en CD&V ondersteunen een familiale land- en tuinbouw en initiatieven die de korte keten stimuleren.
Elk type land- en tuinbouw moet een gezonde en kwaliteitsvolle voeding garanderen en geeft de land- en tuinbouwer de mogelijkheid om een volwaardig inkomen te verwerven. Elke land- en tuinbouwer moet vrij kunnen kiezen over de omvang en de ontwikkeling van zijn bedrijf.
Een Afrikaans gezegde leert ons: “Ken de hand die je voedt!”
Meer dan ooit is het nodig om de band tussen producent en consument aan te halen, en soms zelfs te herstellen, dit zowel in steden als in dorpen, in een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect. De mensen opnieuw leren kennen die elke dag werken om het eten op ons bord te brengen, betekent ook op de hoogte zijn van hun dagdagelijkse bezigheden en bezorgdheden, hun betrokkenheid en hun passie. Op die manier kunnen we inzicht krijgen in hoe we hen kunnen ondersteunen door onze wijze van consumeren aan te passen.
Vanuit deze filosofie willen cdH en CD&V, én hun duizenden gemeentelijke en provinciale kandidaten en mandatarissen zich inspannen volgende engagementen na te leven:
- We stimuleren een evenwichtig dieet: we moedigen kantines, (groot)keukens en cateraars aan om gezonde maaltijden te bereiden met lokale, seizoensgebonden producten. We denken hier specifiek aan maaltijden in kinderdagverblijven, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen of geleverd door het OCMW. We promoten regionale labels als het “Good Food” Kantine-label of deelname aan de sensibiliseringscampagnes als de Green Deal « Cantines durables ».
- We moedigen korte keten initiatieven aan: Bij openbare aanbestedingen voor bijvoorbeeld de catering van administratieve diensten of bij gemeentelijke evenementen, introduceren we criteria voor korte-ketenproducten.
- We creëren bewustzijn: We ondersteunen de directe verkoop bij landbouwproducenten, door hen te informeren over wetgeving, normering en administratieve procedures. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via initiatieven als Steunpunt Korte Keten en GASAP (Groupes d’Achat Solidaire de l’Agriculture Paysanne). We promoten de realisatie van een gedeelde infrastructuur door en voor boeren of coöperaties van boeren (bijvoorbeeld in “Halls Relais”). We stimuleren de aanwezigheid van landbouwproducenten op lokale markten.
- We zetten de producenten in de kijker: We moedigen gemeentebesturen aan tot het organiseren van activiteiten waar telers, producenten en verwerkers van landbouwproducten hun producten kunnen presenteren aan de inwoners van de gemeente, bijvoorbeeld tijdens proeverijen, wandel- of fietstochten langs landbouwbedrijven, artisanale markten,… Dit kan bijvoorbeeld tijdens de “Week van de Korte Keten”. We ontwikkelen en promoten tools om het consumenten makkelijker te maken om een bewuste voedingskeuze te kunnen maken (via “Le Clic Local” en de campagnes #Lekkervanbijons en "Recht van bij de Boer" van de VLAM). Gemeentebesturen kunnen bijvoorbeeld bonnen uitdelen aan nieuwe inwoners, bij geboorten of bruiloften,… die mensen kunnen besteden bij lokale land- en tuinbouwbedrijven.
- We sensibiliseren de jeugd: We maken kinderen via scholen bewust van het belang van de consumptie van seizoensgebonden producten. We zetten scholen aan om een moestuin op hun terreinen aan te leggen. We stimuleren minstens één keer per jaar een ontmoeting met de lokale producenten te organiseren (met bijvoorbeeld een bezoek aan de boerderij), of een bedrijfsbezoek te organiseren in samenwerking met de sectororganisaties betrokken bij de Green Deal. We sporen scholen aan natuur en landbouw gerelateerde buitenschoolse activiteiten te organiseren zoals op ontdekking gaan in de natuur, koken met seizoenproducten, deelname aan zwerfvuilacties, ... We stimuleren het verdelen van zaden en planten op lokale evenementen.
- Kwaliteitslandbouw faciliteren: We voeren een stimulerend beleid om landbouwgrond te behouden en de toegang tot grond voor jonge land- en tuinbouwers te vergemakkelijken, onder meer door het beschikbaar stellen van grond van de gemeente en het OCMW. We creëren bewustzijn bij de eigenaars van de grond en we zorgen voor rechtszekerheid voor de land- en tuinbouwers door een consequent vergunningenbeleid te voeren.
- We ondersteunen de landbouwtransitie: We ondersteunen de land- en tuinbouwproducenten die stappen nemen richting een economisch, ecologisch en sociaal duurzaam en gezond landbouwmodel. We sensibiliseren de mede-gebruikers van de open ruimte, en benadrukken de positieve rol die de land- en tuinbouw kan spelen in de context van de klimaatproblematiek. We ondersteunen de verbreding van de landbouwactiviteiten (korte keten, landbouwtoerisme,…). We versterken de autonomie van de landbouwers door alternatieve productie- en zaaitechnieken te promoten. We moedigen het gebruik van niet-vervuilende technieken zoals bijvoorbeeld mechanische onkruidverdelging, en groenbemesters aan. We helpen de vooruitgang in de precisielandbouw te stimuleren. De gemeenten moeten bovendien een voorbeeldrol opnemen in het beheer van de open ruimte in hun eigendom. We bevorderen de bescherming van de bijen door bij-vriendelijke aanplantingen en de introductie van bijenkorven op terreinen van de gemeente.
Vlaams parlementslid Bart Dochy stelt onze 7 engagementen voor op de opening van de landbouwbeurs van Libramont.