Kansspelen weldra goedkoper in Wallonië
13-10-2010
De gewesten kunnen vrij een belastingsvoet hanteren voor vestigingen van online gokspelen. Het Waalse gewest heeft reeds een initiatief genomen, maar minister Muyters wacht af. Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier roept hem op dringend werk te maken van dit dossier.
De federale overheid heeft in een wet van 10 januari 2010 bepaald dat de organisatie van online spelen en weddenschappen niet langer verboden is. Voor de online organisatie van gokspelen kunnen organisaties een machtiging vragen aan de Kansspelcommissie, die dan zal toezien op het goede verloop. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2011.
Naar aanleiding van deze wet heeft de Waalse minister van Begroting en Financiën, André Antoine, via een persbericht in mei 2010 laten weten dat de Waalse overheid werkt aan een nieuw regionaal fiscaal kader voor online kansspelen. De Waalse overheid zal de taxatie op online gokspelen naar 11 procent op de brutomarge brengen. Dit werd ook officieel meegedeeld aan het Vlaamse en Brusselse gewest in juni 2010, dat antwoordde minister Muyters op een schriftelijke vraag van Martine Fournier. Ter vergelijking: Vlaanderen hanteert op dit moment 15 procent op de inzet.
Martine Fournier stelt vast dat de minister van plan is om te reageren, maar een beslissing laat op zich wachten. De minister schrijft in zijn antwoord dat hij de nodige maatregelen zal nemen om de concurrentiële positie van Vlaanderen niet in het gedrang te laten komen. Tegelijkertijd heeft de minister toe dat hij niet op de hoogte was van de Waalse regelgeving.
Martine Fournier roept de minister op om dringend een beslissing te nemen in samenspraak met Brussel en Wallonië. Het kan niet dat Vlaanderen blijft stilstaan terwijl Wallonië reeds maanden heeft beslist. Fournier vreest dat de minister de kat uit de boom kijkt. Hij gaat er in zijn antwoord immers van uit dat de federale wet door het Grondwettelijk Hof zal verworpen worden. “Dit is een gevaarlijk uitgangspunt. Als op 1 januari de wet niet verworpen is, zal Vlaanderen geen nieuwe regelgeving hebben en Wallonië een concurrentieel voordeel hebben. Niets is makkelijker te verplaatsen dan een internetbedrijf, actie is dus dringend nodig. Een akkoord zou de oplossing zijn om kansspelen uit de illegaliteit te halen.”