De Kamer keurde de cd&v-resolutie goed om een aangepast zorgtraject voor personen met jongdementie uit te werken. De FOD Volksgezondheid en het RIZIV krijgen de opdracht om dit te onderzoeken en uit te werken tegen 2023. Verder moet de regering met de deelstaten bekijken welke financiële, psychosociale en begeleidende ondersteuning nodig is. Ook de uitbouw van aangepaste zorgvormen en voorzieningen moet daarbij aan bod komen.
Kamerlid Els Van Hoof:
Personen met jongdementie hebben specifieke, en vaak ook grotere zorgvragen in vergelijking met oudere patiënten. Om daaraan tegemoet te komen zijn bijkomende middelen en expertise nodig. Daarnaast hebben mensen met jongdementie ook vaak financiële problemen. Personen met jongdementie verliezen vaak een groot deel van hun inkomsten, terwijl ze meestal nog een lening afbetalen of de studies van hun kinderen moeten bekostigen.
In België zijn er naar schatting 5.500 mensen onder de 65 jaar die lijden aan jongdementie. Deze ziekte is chronisch en progressief van aard en tast de werking van de hersenen aan. Dit kan leiden tot geheugenverlies en veranderingen in stemming en persoonlijkheid. Bij jongdemente patiënten verloopt het aftakelingsproces sneller dan bij ouderen. Het wekt ook sterkere gevoelens van machteloosheid en frustratie.
De zopas aangenomen resolutie verzoekt de regering om een onderzoek te starten, door de FOD Volksgezondheid en het RIZIV, om een specifiek zorgtraject uit te werken tegen 2023. Deze diensten moeten de best practices rond een traject jongdementie in kaart brengen. Zij moeten daarbij in overleg treden met alle stakeholders en patiënten, hun naasten en hun mantelzorgers. Ook het invoeren van de functie van een referentiepersoon (jong)dementie in een ziekenhuis moet bekeken worden.
Verder vraagt de resolutie de regering om in overleg te treden met de deelstaten over de nodige ondersteuning van mensen met jongdementie, zowel financieel als psychosociaal. Daarbij moet overwogen worden om aangepaste zorgvormen uit te bouwen, waardoor deze patiënten niet meer terechtkomen in voorzieningen die uitsluitend bedoeld zijn voor ouderen. Ook vraagt de resolutie aandacht voor transparantie en toegankelijke informatie voor de patiënt en diens naasten over de financiële tegemoetkomingen waar zij recht op hebben.
De resolutie geeft uitvoering aan het Federaal Regeerakkoord, dat stelt dat voor personen met jongdementie een specifiek zorgtraject onderzocht wordt.