Invoering van euro-obligaties en schulddelgingsfonds verder onderzoeken
Het Europees Parlement gaf vandaag zijn goedkeuring aan een resolutie over de haalbaarheid van de invoering van stabiliteitsobligaties. Het Parlement vraagt daarin aan de Commissie om verschillende varianten en opties verder te onderzoeken.
Ook Marianne Thyssen vindt het instrument van eurobonds, zeker in het kader van een 'Europees schuldaflossingsfonds', een aantrekkelijk beleidsidee. In haar rapport over de toekomst van de economische en monetaire unie dat het Europees Parlement tijdens de novemberzitting 2012 stemde, heeft ze hiervoor ook gepleit, maar dan wel zwaar geconditioneerd. Pas als een aantal voorwaarden vervuld zijn, kan dit bijdragen aan een duurzame verbetering van de budgettaire situatie in de lidstaten van de eurozone.
Die grondigheid is belangrijk, gezien de enorme financiële omvang van de operatie, omdat er een gevoelige overdracht van bevoegdheden van de lidstaten naar de EU mee gepaard gaat, en omdat de interdependentie van de lidstaten verder toeneemt.
Eén en ander vereist ook wijzigingen aan het Europees Verdrag.
Marianne Thyssen: "Een schuldaflossingsfonds en eurobonds zijn hoe dan ook niet voor onmiddellijk. Wie politiek die indruk wekt, draait de mensen en de markten een rad voor de ogen. Wie op termijn meer solidariteit wil tussen de lidstaten op vlak van schulduitgifte zal eerst moeten zorgen voor budgettaire integratie en controle. In die optiek is het onbegrijpelijk dat het two-pack nog steeds niet is goedgekeurd. Ik roep de socialistische, groene en liberale fracties in het Parlement dan ook op daar dringend werk van te maken."