Interview uit de Standaard
07-10-2011
Onderstaand artikel werd overgenomen uit « De Standaard », 7 oktober 2011
'Als we het renteverschil met Duitsland met een half procent kunnen doen dalen, betekent dat al 200 miljoen euro minder rentelasten'
"De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hielden in augustus al een pleidooi om een verplicht begrotingsevenwicht in te schrijven in de grondwet. Duitsland en Spanje hebben deze 'gouden regel' intussen goedgekeurd.
Ook België moet die richting uit, zegt CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert. Hij heeft een voorstel tot herziening van de grondwet uitgeschreven om de schuldgroei aan banden te leggen. Begrotingen moeten vanaf 2016 een overschot hebben van een half procent. Alleen bij economische crisissen of noodsituaties op te vangen, kan die schuldrem wat gelost worden.
De regeling geldt voor alle regeringen in België. Ook de gewesten en gemeenschappen moeten vanaf 2016 dus een overschot van een half procent kunnen voorleggen. Voor de Vlaamse regering is het probleem het kleinst. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft trouwens al aangekondigd dat hij in het Vlaamse handvest zelf een gouden regel wil inschrijven.
Voor de andere regio's, en dan vooral voor Brussel, is het probleem veel groter. Bogaert vindt dat Brussel na de 461 miljoen die het jaarlijks krijgt via de staatshervorming maar voor eigen deur moet vegen. Het Rekenhof moet erop toezien dat de regio's hun verplichtingen nakomen. Een regio die verantwoordelijk is voor een te hoog tekort, kan verplicht worden de boete te betalen die Europa kan opleggen.
'Dit is een belangrijk principieel engagement', zegt Bogaert, 'maar met een reële impact. De financiële markten hechten hier veel belang aan. Zelfs als we het renteverschil met Duitsland hierdoor maar met een half procent kunnen doen dalen, betekent dit al 200 miljoen minder rentelasten.'
België heeft zich in het Stabiliteitsprogramma al geëngageerd om zo snel mogelijk een overschot van een half procent te halen, het zogenaamde midterm objective' (MTO). De schuldrem is daarop geïnspireerd, maar omdat onze overheidsschuld hoger is dan de Duitse moet de Belgische schuldrem ook strenger zijn."