De Internationale Vrouwendag staat dit jaar voor onze partij ook in het teken van de Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties die morgen in New York plaatsvindt, 25 jaar na de eerdere conferentie in Peking. In het licht van deze mijlpaal blikken we kort terug op de verwezenlijkingen van onze partij rond gelijke kansen voor mannen en vrouwen, en richten we onze blik op de toekomst. Want ook vandaag nog blijft er ruimte voor verbetering.
Peking +25: wat hebben we te vieren?
De vierde Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties in Peking in 1995, waar ook een delegatie van CD&V (toen nog CVP) aanwezig was onder leiding van toenmalig minister van Arbeid en Tewerkstelling Miet Smet, heeft de bakens voor vrouwenrechten uitgezet: in elk beleidsvoorstel moeten gelijke kansen voor mannen en vrouwen opgenomen worden en bij elke beslissing moet rekening gehouden worden met de effecten op mannen en vrouwen.
Het streven naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen, is voor CD&V altijd een speerpunt in het beleid geweest, mede dankzij de onvermoeibare inspanningen van huidig minister van staat Miet Smet. Zij had van 1985 tot 1999 gelijke kansen voor mannen en vrouwen onder haar hoede, als staatssecretaris voor Leefmilieu en Maatschappelijke Emancipatie (1985-1992) en minister van Arbeid en Tewerkstelling (1992-1999). Onvermoeibaar zette ze beleidsthema’s uit die tot op vandaag nog altijd relevant zijn: participatie van vrouwen aan de politiek, combinatie werk en gezin, de strijd tegen seksueel geweld en het structureel betrekken van het vrouwenmiddenveld bij het beleid. In de loop der jaren kreeg ze versterking van tal van andere sterke vrouwelijke parlementsleden.
Vandaag, 25 jaar na het Peking-platform, timmert federaal minister van Gelijke kansen Nathalie Muylle met evenveel passie en gedrevenheid aan de weg. Zo zorgde ze recent voor een uitbreiding van het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld.
Wat brengt 2020-2025?
In de toekomst willen we op hetzelfde elan doorgaan, want de bakens die in de beginjaren verzet werden, zijn vandaag nog altijd relevant. Er wordt nog te vaak gedacht dat gendergelijkheid in België een feit is. Nochtans staat ons land binnen de gendergelijkheidsindex van het Europese Instituut voor Gendergelijkheid pas op de achtste plaats. Er is dus nog ruimte voor verbetering.
We blijven op gendergelijkheid inzetten, met engagement op elk domein, ook op Europees en internationaal niveau. Dat wordt duidelijk als je de video’s van onze CD&V- politica’s bekijkt. Ze hebben het over gezondheidszorg, waar ze aandacht vragen voor lichamelijk maar ook psychosociaal welzijn. Over armoedebestrijding, waarin begeleiding naar de arbeidsmarkt cruciaal is. Over veiligheid, zodat vrouwen zonder schrik kunnen thuiskomen of zich in de openbare ruimte begeven. Over werkbaar werk dankzij gelijk loon voor gelijk werk en aangepaste verlofstelsels. Over de vertegenwoordiging van vrouwen in de hoge regionen van de besluitvorming, want dat blijft een prioriteit: van de politiek en bedrijven, tot media en straatnamen. Vrouwelijke leiders knokken om gendergevoelige thema’s op de agenda te zetten.
Bekijk hieronder hoe onze CD&V-politica's zich engageren
Klik op de naam en bekijk het filmpje
> Joke Schauvliege over veiligheid op straat |
|
> Karin Brouwers over representatie van vrouwen in de media |
|
> Katrien Schryvers over bescherming tegen huislijk geweld |
|
Bianca Debaets over vrouwen en institutionele mechanismen
Cindy Franssen over hormoonverstorende stoffen
Els Van Hoof over vrouwelijke genitale verminking
Joke Schauvliege over veiligheid op straat
Karin Brouwers over de representatie van vrouwen in de media
Katrien Schryvers over bescherming tegen huislijk geweld
Leen Dierick over participatie in besluitvorming
Maaike De Rudder over armoede bij vrouwen
Martine Fournier over vrouwelijk ondernemerschap
Nahima Lanjri over verlofstelsels
Sabine de Bethune over fundamentele rechten