Vandaag is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op deze dag worden vaak veel mooie woorden gesproken, maar wij voegen er liever daden aan toe. Racisme en discriminatie kennen immers veel gezichten en vragen een gerichte en kordate aanpak.
Genderdiscriminatie wegwerken
Met de nieuwe transgenderwetgeving wil minister van Justitie Koen Geens het taboe rond transgenders doorbreken en transgenders dezelfde rechten geven als iedereen. De kernbegrippen hierbij zijn: respect, zelfbeschikking en demedicalisering.
Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets zet met het Actieplan tegen Homofobie dan weer in op een integrale aanpak van niet enkel discriminatie op het werk en bij dienstverlening, maar ook van geweld en intimidatie. 90% van de holebi’s heeft immers al eens een gewelddadig incident meegemaakt, terwijl maar liefst drie op de tien al zwaar fysiek geweld ervaren heeft.
Jawel, ook mannen krijgen in onze samenleving te maken met vooroordelen en genderstereotypen. Vaak manifesteren deze zich het duidelijkst in de negatieve reacties en sociale druk die vaders ervaren wanneer ze verlof en zorgtaken willen opnemen voor hun kinderen. “Wat voor moeders geldt, moet ook voor vaders kunnen”, klinkt het bij Kamerlid Els Van Hoof. Ze diende een wetsvoorstel in waardoor de Genderdiscriminatiewet wordt aangepast.
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt
Met het wettelijk kader rond mysterycalls wil minister van Werk Kris Peeters de discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken. Momenteel gaat er nog teveel talent verloren, talent dat we nodig hebben. Daarnaast wil de minister ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt wegwerken. Daarvoor is de invoering van genderneutrale functietitels alvast een belangrijke stap in de juiste richting.
Verder hebben CD&V-Senatrices Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels hun schouders gezet onder de resolutie rond evenredige tewerkstelling van personen met een handicap. “Een job helpt mensen zowel financieel als sociaal enorm vooruit. Jammer genoeg is een job vinden voor mensen met een handicap nog lastiger dan voor mensen zonder handicap”, geven ze duiding bij de resolutie.
Tot slot wordt er ook op Europees niveau hard gewerkt aan de strijd tegen discriminatie. Zo zorgt Europees commissaris Marianne Thyssen met haar akkoord rond sociale dumping ervoor dat gelijk loon voor gelijk werk gegarandeerd wordt doorheen de Europese Unie.