De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft zonet een resolutie van Nahima Lanjri (CD&V) aangenomen die de regering oproept om landgenoten actiever bij te staan in het verzaken aan een tweede nationaliteit. Alle fracties stemden voor, enkel Vlaams Belang onthield zich. De resolutie werd mee ondertekend door CD&V-Kamerlid Els Van Hoof en door Goedele Liekens.
“Vele landgenoten ondervinden nadelen of lopen risico door een tweede nationaliteit. Vaak is het moeilijk, bijna onmogelijk, om van een bepaalde ‘ongewenste’ nationaliteit afstand te doen. Wie enkel Belg wil zijn, moet kunnen verzaken aan een andere nationaliteit die hij of zij niet wil. Natuurlijk moet het behoud van een dubbele nationaliteit voor wie dat wil ook mogelijk blijven", vindt Lanjri. Het CD&V-Kamerlid stelt dat de Belgische overheid daarover in dialoog moet gaan met buitenlandse overheden. Ook in Nederland is hierover een initiatiefnota hangende in de Tweede Kamer.
Naast voordelen kan een tweede nationaliteit ook nadelen hebben. “Niet elk land is even tolerant ten opzichte van ongehuwde moeders of holebi’s of tegenover politieke activisten. Daarnaast kan een nationaliteit ook bepaalde plichten met zich meebrengen, zoals legerdienst”, licht Lanjri toe. Soms houdt zelfs een reis naar een land waarvan men de nationaliteit bezit risico’s in. Lanjri: “Een Griekse onderdaan met dubbele nationaliteit die enkele jaren geleden naar Athene vloog voor een strandvakantie, werd bijvoorbeeld afgevoerd naar een legerkamp om een jaar dienstplicht te vervullen. Ook tijdens de eerste golf van de corona-pandemie konden duizenden landgenoten met de dubbele nationaliteit landen als Marokko, Burundi, Turkije en Algerije niet verlaten.”
Voor CD&V moet het behoud van meerdere nationaliteiten altijd een vrije keuze zijn. Wie voldoet aan de voorwaarden en daarvoor kiest, moet dus meerdere nationaliteiten kunnen bezitten. Maar wie enkel Belg wil zijn, moet ook kunnen verzaken aan een vreemde nationaliteit. Bij ruim 25 landen is het echter de facto of juridisch onmogelijk om afstand te doen van de nationaliteit. Een Griekse, Iraanse of Algerijnse nationaliteit heb je bijvoorbeeld levenslang en geef je ongewild door aan je kinderen. “Het behoud van een nationaliteit moet voor CD&V altijd een vrije keuze zijn”, zegt Lanjri.
Volgens Lanjri valt het probleem enkel door diplomatiek overleg op te lossen. “We kunnen niet via onze wetgeving bepalen hoe andere landen omgaan met hun nationaliteitswetgeving. Ons land moet zelf in dialoog treden met landen die hun onderdanen beletten om aan een ‘ongewenste’ nationaliteit te verzaken. Sommige landen laten niet toe afstand te doen van een nationaliteit of bemoeilijken de procedure zodanig dat het praktisch onmogelijk wordt om hieraan te verzaken. Het is aan ons land om via diplomatieke betrekkingen deze procedures eenvoudiger en vlotter te maken en onze landgenoten hierin actief te helpen”, besluit Lanjri.