Installatie van het ‘Varkensloket’
11-04-2012
Vlaams minister-president Peeters heeft het ‘Varkensloket’ officieel voorgesteld. Dit unieke ‘Varkensloket’ zal de Vlaamse varkenssector ondersteunen door onderzoeksinformatie in verstaanbare taal te vertalen, te integreren en te verspreiden naar de varkenssector.
Vlaams minister-president Peeters benadrukte eerder reeds de nood aan het verspreiden van objectieve en verstaanbare informatie aan de varkenshouderij. Het ‘Varkensloket’ zal fungeren als het enige aanspreekpunt voor vragen van varkenshouders. Op die manier wordt verder gestalte gegeven aan de maatregelen die minister-president Peeters uittekende in zijn ‘Vlaams Actieplan voor de Varkenshouderij’.
Dit plan werd uitgetekend als antwoord op de aanhoudende crisis in de sector de afgelopen jaren. De voorbije maanden heeft zich inmiddels een serieuze herstelbeweging voorgedaan wat de varkensprijzen betreft.
Dit ‘Varkensloket’ zal de varkenssector in Vlaanderen efficiënt ondersteunen door in verstaanbare taal (onderzoeks)informatie te vertalen, te integreren en te verspreiden naar de varkenssector. Dit zal gebeuren op een onafhankelijke en vraaggedreven manier, waarbij de vragen van de varkenshouders prioritair zijn. Het reeds bestaande Praktijkcentrum Varkens, een netwerk van 22 onderzoeks- en voorlichtingsgerelateerde Vlaamse instellingen en/of vakgroepen, zal een centrale rol in het Varkensloket spelen. Dit Praktijkcentrum stuurt inhoudelijk aan, volgt op en levert wetenschappelijke data.
Het Varkensloket zal fungeren als enig aanspreekpunt voor vragen van varkenshouders en voorlichters – die anders rechtstreeks bij verschillende leden terecht zouden komen – door onderzoeksnoden en eventuele gezamenlijke projecten uit te schrijven, en door de informatie afkomstig van de leden indien nodig te vulgariseren.
‘Door onverminderd te blijven investeren in onderzoek en innovatie moet de Vlaamse varkenssector zijn koppositie binnen Europa kunnen blijven behouden, als voorloper op het vlak van technische resultaten en het leveren van inspanningen ter verbetering van de duurzaamheid van de sector. Het Varkensloket zal hierbij in de toekomst een cruciale rol spelen’, aldus minister-president Kris Peeters.
De Vlaamse varkenshouderij: op weg naar 2020
De varkenssector is ongetwijfeld één van de belangrijkste takken van de Vlaamse land- en tuinbouw. Met bijna 60 % van de totale productiewaarde vertegenwoordigt de veeteelt de belangrijkste tak van de sector. In 2010 was deze sector goed voor een globale productiewaarde van 2 899 miljoen euro. Binnen de veeteelt, maakt de varkenshouderij bijna de helft uit. In 2010, bedroeg de exportwaarde 1,8 miljard euro, terwijl er voor 612 miljoen euro werd ingevoerd. De meeste handel gebeurt met landen van de Europese Unie.
De afgelopen jaren heeft de varkenssector het zwaar te verduren gehad door zeer hoge voederkosten en lage varkensprijzen, waardoor heel wat varkensproducenten met lage winstmarges of zelfs met verlies moesten werken. Om de pijnpunten binnen de sector op te sporen en te zoeken naar oplossingen voor deze problemen, organiseerde Vlaams minister-president Kris Peeters een reeks dialoogdagen in het voorjaar van 2011. Het thema van deze dialoogdagen was “De Vlaamse varkenshouderij op weg naar2020”. Na een constructieve dialoog werden 22 concrete maatregelen in het “Vlaams actieplan voor de varkenshouderij” voorgesteld om de varkenshouderij in de toekomst competitief en rendabel te houden. Eén van deze maatregelen is de versterking van het bestaande Praktijkcentrum Varkens door het Varkensloket.