Innovatieve oplossingen voor reële zorgnoden
03-07-2012
Op maandag 2 juli werden in hotel Errera in Brussel na een tweede en derde call negen nieuwe goedgekeurde Flanders’ Care demonstratieprojecten voorgesteld. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, coördinerend minister van Welzijn Jo Vandeurzen en (via video) minister van Werk Philippe Muyters. De Vlaamse regering heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokken om deze geselecteerde projecten de komende 2 jaren de kans te bieden om de meerwaarde van hun product of dienst aan te tonen door real life testing in de thuisomgeving van zijn gebruiker.
Met deze demonstratieprojecten wil de Vlaamse regering innovatieve oplossingen voor reële zorgnoden sneller bij de gebruiker brengen en dit door zorgactoren, ondernemingen en kennisinstellingen samen te brengen in één project. De verbetering van de zorg opent internationale mogelijkheden. Flanders’ Care, dat is Vlaanderen in Actie bij uitstek. Na de eerste call in oktober 2011 bewijzen deze tweede en derde call dat Flanders’ Care stevig op de rails staat en er zo volop werk wordt gemaakt van innoveren en ondernemen in de zorg.
De goedgekeurde demonstratieprojecten dienen een gevalideerde „evidence/experience based care‟ methodiek te volgen, waarin de effectmeting bij de toekomstige gebruiker/zorgvrager centraal staat. Verder moet aangetoond worden op welke wijze de uitrol zal gebeuren en dit zowel op het vlak van maatschappelijke als economische valorisatie, en zowel regionaal als internationaal. De Vlaamse overheid wil zeer duidelijk inzetten op meerwaarde creatie en voorziet voor de geselecteerde projecten begeleiding door experten op het vlak van gevalideerd onderzoek, gebruikers oriëntatie en business ontwikkeling.
De geselecteerde projecten zijn
Voor oproep 2:
Proeftuin ALS-digitalk: Assistieve communicatietechnologie via een hoofd-gestuurde laserpointer of via de oogbol voor personen met ALS.
Care4Safety: Preventieve intelligente alarmering voor veiligheidsbedreigende gebeurtenissen in de thuisomgeving als bovenbouw op het personenalarmsysteem op maat van de gebruiker.
Tele-Rehab III: Telemonitoringsysteem met stimuleringsboodschappen voor chronische hartpatiënten met een laag complicatierisico tijdens een cardiaal revalidatieprogramma in de thuisomgeving.
interactief eZorg-Communicatie-Platform: Een Platform met eZorg-logboek voor wettelijke prestatieregistratie en gegevensdeling voor een vlottere inspraak van de thuiszorgcliënt, eenvoudigere opvolging van het zorgdossier, snellere gegevensuitwisseling tussen de geautoriseerde zorgactoren.
Beeldcommunicatie in de thuiszorg: Een tablet waarbij de gebruiker tegelijkertijd kan communiceren met verscheidene familieleden, vrienden en thuisverzorgers. Dit voor hulpbehoeftige ouderen, personen met een handicap en personen die ernstig chronisch ziek zijn en dreigen in een sociaal isolement te raken.
e-Diamant: Een elektronisch zorgplatform voor diabetes management met geïntegreerde tele-monitoringtoepassing voor kinderen en adolescenten met type 1 diabetes. De meetwaarden van de bloedsuikerspiegel worden door de jongeren met diabetes vanuit hun thuis- en schoolomgeving doorgestuurd
Serious Gaming for ADHD: Een serious game voor kinderen met ADHD tussen 8 tot 12 jaar met als doel deze kinderen spelenderwijs vaardigheden te leren die belangrijk zijn in het dagelijks functioneren zoals organiseren, inschatten van tijd en sociale interactie.
Voor oproep 3:
Optimale opvolging van chronische zieken in de thuisverpleging via een mobiele applicatie: Elektronisch verpleegdossier met integratie van pijnmeting, opvolging van doorligwonden en monitoring van complicaties bij diabetes zodat risico‟s sneller kunnen worden opgespoord via gerichte vraagstelling.
One Heart To Care For: Gegevensdeling in het volledige zorgpad (1ste en 2de lijn) integreren voor oudere patiënten met hartfalen. Met behulp van telemonitoring worden verschillende parameters (bloeddruk, polsslag en gewicht) opgevolgd door de oudere patiënt thuis.
Flanders’ Care demonstratieprojecten
Met de demonstratieprojecten wil Flanders‟ Care een brug slaan tussen onderzoek en ontwikkeling enerzijds en anderzijds de uitrol van innovatie over heel Vlaanderen en dit op twee sporen: een verbetering van de zorgkwaliteit en internationale valorisatie. Met deze projecten wil de Vlaamse Regering zorgactoren en ondernemingen de kans geven om aan te geven dat hun vernieuwing een vooruitgang betekent voor de zorgkwaliteit en economisch rendabel is. De kwaliteit van zorg wordt uitgedrukt in zeven aspecten: effectiviteit, efficiëntie, patiëntgerichtheid, toegankelijkheid, tijdigheid, veiligheid en continuïteit.
De innovaties zullen aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde methodiek („evidence/experience based care‟) in een real-life omgeving getest worden. De demonstratie dient het nut van de vernieuwing voor de zorgbehoevende te bewijzen waardoor succesvolle verspreiding in Vlaanderen en/of internationaal mogelijk wordt.
Oproep 2 en 3: klassiek en zorginnovatie demonstratieproject
Oproep 2 en 3 werden eind vorig jaar gelanceerd. In oproep 2 staat de samenwerking tussen een zorgactor en een onderneming centraal (klassiek demonstratieproject). Een project onder Oproep 3 kon enkel ingediend worden door een zorgactor en richt zich op zorginnovaties waarbij de valorisatie zich situeert op sociaal maatschappelijk vlak. (zorginnovatie demonstratieproject).
De thema‟s van de 2de en 3de oproep waren:
Preventie, met prioriteit aan de 6 gezondheidsdoelstellingen
o Voeding en bewegingo Tabak, alcohol en drugso Borstkankeropsporingo Zelfmoordpreventie (niet inbegrepen de klinische testing van medicijnen)o Terugdringen van ongevallen in de privésfeero Infectieziekten en vaccinatie (niet inbegrepen het klinische testen van antibiotica en vaccins)
Zelfredzaamheid, revalidatie, zo lang mogelijk thuis blijven wonen
Isolement-doorbrekend en/of mantelzorg ondersteunend
Gegevensdeling m.b.v. ICT
Met als prioritaire doelgroepen:
Ouderen
Personen met dementie
Personen met een beperking
Voor Oproep 2 is een totaal budget van 1.000.000 euro beschikbaar en voor Oproep 3 500.000 euro. De subsidie bedraagt telkens 80% van de aanvaarde projectkosten met maximaal 200.000 euro voor een klassiek demonstratieproject en maximaal 100.000 euro voor een demonstratieproject m.b.t. zorginnovatie. Naast de subsidie krijgen de geselecteerde projecten tijdens hun uitvoering begeleiding om via een wetenschappelijke gevalideerde onderzoeksmethodiek de meerwaarde van hun innovatie te testen en de effecten bij de gebruiker te kunnen meten en na te vragen.