Innovatiecentrum van het Europees Ruimtevaartagentschap
14-12-2012
Vandaag, vrijdag 14 december 2012, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters het Business Incubation Center Flanders (BIC) van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) in Geel gelanceerd. Dit ESA BIC Flanders, gemanaged door Innotek vzw, wil ondernemers stimuleren om ruimtevaarttechnologie om te zetten in commerciële toepassingen, en zo nieuwe bedrijven en werkgelegenheid creëren. Momenteel bevinden er zich in Europa slechts enkele ESA BIC Centers, meer bepaald in Duitsland, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
“De komst van dit BIC-centrum in Vlaanderen werd aangekondigd in oktober 2011, tijdens mijn ontmoeting met Jean-Jacques Dordain, ESA Directeur-Generaal, in Parijs. De aanwezigheid van dit BIC in Vlaanderen is een belangrijke bijkomende incentive voor onze Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen, om hen zo nog meer te stimuleren om in te zetten op ruimtevaarttechnologie, waar we reeds zeer succesvol zijn,” aldus minister-president Peeters.
In de regio rond Geel bevinden zich vandaag reeds de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie, en incubatiecentra van Innotek en het Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM). Dit ESA BIC Flanders-innovatiecentrum helpt Vlaanderen verder uitbouwen als kennisregio.
Oprichting van het ESA Business Innovation/Incubation Center
De oprichting van het ESA Business Innovation/Incubation Center (BIC) in Geel kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Ruimtevaart Industrie, IMEC, Studiecentrum voor Kernenergie en VITO. Dit BIC heeft als doel ondermeer het ondersteunen van nieuwe start-ups en technologie die geschikt kunnen zijn voor de lucht- en ruimtevaartsector. Momenteel zijn er slechts enkele BIC’s in Europa, telkens in de buurt van een ESA vestiging. Hoewel Vlaanderen geen ESA vestiging heeft, nam ESA toch de principiële beslissing om in Geel een BIC op te richten.
De state-of-the art incubatiecentra van Innotek vzw (Innovatie, -Technologie en Kenniscentrum) in Geel en Mol – in de nabijheid van de VITO (en meerbepaald de aardobservatieafdeling TAP), het SCK/CEN, het IRMM (Institute for Reference Materials and Measurements; European Commission Joint Research Centre), de Europese school, de Katholieke Hogeschool Kempen – zijn hierbij uitstekende troeven.
Innotek zal vanaf nu onderdeel uitmaken van het selecte kransje BIC’s die verspreid over heel Europa de technology gap helpen overbruggen. Zij helpen de overgang van innovatief idee naar het eigenlijke product verwezenlijken.
Dit BIC kan een belangrijke incentive zijn om Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwe ruimtevaarttechnologie te laten ontwikkelen, wat ook buiten de ruimtevaartsector een behoorlijke economische troef kan zijn. “Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen boekten in het verleden reeds mooie technologische en commerciële successen binnen de ruimtevaartindustrie; nu kan verder worden gegaan op deze ingeslagen weg. Dit nieuwe BIC in Vlaanderen is zeer welgekomen om onze excellente technologie en ondernemersideeën tot een succes te maken”, aldus Vlaams minister-president Peeters.
Ruimtevaartsector in Vlaanderen – ondersteuning door Vlaamse regering
De ruimtevaart heeft de afgelopen decennia gezorgd voor toepassingen die ons op aarde vooruit helpen. Van navigatie tot de medische sector; van energiebesparing tot revolutionaire kunststoffen. Om die reden kon Europa niet achterblijven. Terwijl de race naar de ruimte in eerste instantie een Amerikaans-Russische wedloop was, is Europa in de afgelopen decennia aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen. Sinds de oprichting van het ESA in 1975, is ook voor ons de ruimte een stukje dichterbij gekomen.
Hier in Vlaanderen is dat zeer tastbaar gemaakt door Dirk Frimout en Frank De Winne. Zij hebben die magische grens naar “de ruimte” al overschreden. Samen met het baanbrekend vakmanschap van onze Vlaamse bedrijven heeft dit de ruimtevaart in Vlaanderen mee vooruit geholpen. Er is dan ook een diverse groep van innovatieve KMO’s in deze sector werkzaam: 1.200 hoogopgeleide professionals die jaarlijks zorgen voor een omzet van 220miljoen euro. Deze bedrijven zorgen voor innovatie in onze economie, en bevinden zich op het grensvlak tussen economie en onderzoek. Het is geen toeval dat dit vaak spin-offs zijn van de grote Vlaamse kennisinstellingen en universiteiten.
“Ik wil ondernemers blijven stimuleren om ruimtevaarttechnologie om te zetten in commerciële toepassingen, omdat zo nieuwe bedrijven en werkgelegenheid worden gecreëerd. We willen de innovatiegolf in onze Vlaamse economie blijven ondersteunen. Daarom zal ik in 2013 10 miljoen euro toevoegen aan het Spin-Off Financieringsinstrument (SOFI). Hiermee wil ik specifiek de universiteiten en hogescholen ondersteunen bij de financiering van spin-offs,” besluit minister-president Peeters.