Ingevoerde puppy’s vaak onvoldoende gevaccineerd tegen hondsdolheid
27-04-2015
Puppies die ingevoerd worden door particulieren zijn in veel gevallen niet in orde met de vaccinatieplicht tegen hondsdolheid. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan de minister van Landbouw.
Europese wetgeving verplicht dat puppy’s pas uitgevoerd mogen worden wanneer ze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, waarna nog een wachttijd van drie weken geldt. Omdat vaccinatie pas mag vanaf de leeftijd van 12 weken, is in- en uitvoer wettelijk dus pas mogelijk vanaf 15 weken. Dat is een serieuze hinderpaal die illegale import verleidelijk maakt. ‘In ons land zijn er terecht strenge controles voor professionele kwekers en importeurs op deze vaccinatie. De cijfers daarvan zijn goed.’, zegt Dierick daarover.
Voor particulieren is de controle echter minder sluitend. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt alleen aan de erkende dierenartsen om hen op de hoogte te brengen wanneer er onregelmatigheden worden vastgesteld.
Hondsdolheid is voor de mens dodelijk. Ons land is sinds 2001 officieel vrij van deze ziekte, wat de kans om in ons land besmet te raken klein maakt. Hondsdolheid komt echter wel nog voor in andere landen en het risico dat de ziekte geïmporteerd wordt, mag volgens het FAVV niet onderschat worden. Het Agentschap organiseert dan ook regelmatig gerichte sensibiliseringscampagnes inzake hondsdolheid en het illegaal binnenbrengen van dieren.
Op basis van de meldingen van dierenartsen werden er in de eerste maanden van dit jaar 41 onderzoeken door het FAVV uitgevoerd bij eigenaars van honden. In alle 41 gevallen werden de onregelmatigheden bevestigd door het FAVV. Het gaat dan over te jonge pups of over pups die niet geldig gevaccineerd werden. Er waren ook 58 controles door grensinspectieposten die de invoer van pups controleren. Daarbij werden er 2 zendingen, opnieuw van particulieren, tegengehouden.
‘In België moet iedere hond door middel van een microchip geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. Eigenaars moeten hun honden dan ook laten registreren voordat zij ze verkopen of weggeven.’, legt Leen Dierick uit. ‘Mensen die een hond willen kopen, gaan best eerst na waar het vandaan komt’.
Zo werden in ons land eind 2007 en begin 2008 twee gevallen van hondsdolheid vastgesteld. In beide gevallen werd de besmette hond illegaal door particulieren ingevoerd vanuit Marokko. Leen Dierick: ‘Ik pleit dan ook voor een strenger toezicht op invoer door particulieren. Dat kan door een uitbreiding van de meldingsplicht door dierenartsen of door meer gebruik te maken van de databanken waarin de geboortedatum van de pups geregistreerd wordt, en de registratie van hun in- of uitvoer. Afwijkingen op de 15 weken-regel duiden immers op illegaliteit’.