Vlaams minister van Economie Hilde Crevits verlengt de indieningstermijn voor achtergestelde leningen voor bedrijven van 15 november 2020 tot 15 april 2021. De beslissing is het gevolg van de extra maatregelen die zijn genomen in het kader van de tweede golf van het coronavirus. De verlenging door de EU-commissie van het tijdelijke staatsteunkader laat toe de maatregel te verlengen.
De verstrengde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, brengen voor heel wat ondernemers kopzorgen met zich mee. Er zijn ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen komen. Om intrinsiek gezonde ondernemingen op langere termijn te ondersteunen, besliste de Vlaamse Regering op initiatief van Hilde Crevits eerder dit jaar dat start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen een achtergestelde lening bij de Vlaamse overheid kunnen aanvragen. Dat gebeurt via PMV, de Participatiemaatschappij Vlaanderen.
Sinds 5 mei kan die lening aangevraagd worden. Het gaat om een lening op een termijn van 3 jaar. De voorwaarden zijn verschillend naargelang het type onderneming. Er is nu beslist om de indieningstermijn van 15 november 2020 tot 15 april 2021 te verlengen. Zo kunnen heel wat bedrijven nog een achtergestelde lening afsluiten.
Met de relancemaatregelen, die vallen onder het tijdelijke staatssteunkader (Temporary framework), wil de Europese commissie de EU-landen volop laten inzetten op economische continuïteit zonder daarbij de principes van eerlijke concurrentie te ondergraven. Vandaar waren de maatregelen onder het framework beperkt in de tijd. Voor de coronaleningen en de COVID-19 waarborgen loopt de periode af eind 2020. Maar aangezien COVID-19 in Europa overal opnieuw opflakkert, met een geschatte economische krimp in de Eurozone van 8,3% in 2020, besliste de commissie om de verlenging toe te staan.
Ook op (middel)lange termijn zijn er een aantal maatregelen die bedrijven moeten ondersteunen tijdens de komende maanden en jaren. )
Er zijn ook de waarborgen waarvan de capaciteit werd verhoogd tot 3,4 miljard euro en voor grotere bedrijven is er de Gigarant-waarborg. De win-winlening werd uitgebreid en het vriendenaandeel mogelijk gemaakt. Ondertussen wordt ook gewerkt aan het Welvaartsfonds. Met die maatregelen wil minister Crevits het spaargeld van de Vlaming activeren.
Voor ondernemingen in de sociale economie (maatwerkbedrijven en -afdelingen) is er de mogelijkheid om een herstelkrediet corona aan te vragen. Dat is een voordelige lening van minimum 50.000 euro en maximum 250.000 euro voor een maximale looptijd van 5 jaar. De terugbetaling van het kapitaal kan een jaar uitgesteld worden en de rente varieert in principe tussen 1 en 3%.
Michel Casselman, algemeen manager PMV: “Ik ben verheugd dat de Europese commissie haar herstelbeleid aanpast aan de economische realiteit. Voor veel bedrijven blijkt de periode tussen de beslissing om bijkomende financiering aan te gaan, en het aflopen van de mogelijkheid tot aanvraag eind 2020 te kort. De economische impact van de coronacrisis snijdt met elke opflakkering dieper in het vlees. Vandaar is de verlenging voor ons een evidente stap.”
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De coronacrisis slaat nog altijd stevig om zich heen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn opnieuw strenge maatregelen genomen. Ondernemingen kunnen al een poosje achtergestelde leningen aanvragen. Dankzij die leningen krijgen bedrijven een financiële buffer op middellange termijn. Gezien de tweede coronagolf, verlengen we de mogelijkheid om dergelijke leningen aan te vragen tot 15 april 2021.”