Inburgeringscertificaat roept vragen op
11-10-2010
Elke inburgeraar die in een inburgeringstraject stapt moet op dit moment de cursus maatschappelijke oriëntatie volgen, ongeacht of hij reeds over competenties op dit gebied beschikt. Voor de cursus MO bestaat immers nog geen test om de reeds verworven kennis van de cursist te bepalen, zoals dit wel het geval is voor de lessen Nederlands.
Daarom werd nu een instaptoets ontwikkeld, zo antwoordt Minister van Inburgering Bourgeois op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes. Met deze toets kan het onthaalbureau nagaan of de inburgeraar in aanmerking komt voor een vrijstelling voor de cursus MO. De toets zal als pilootproject worden gestart vanaf januari 2011 in de stedelijke onthaalbureaus van Antwerpen, Brussel en Gent.
In zijn beleidsbrief kondigt de Minister ook aan dat hij komend werkjaar een uitstaptoets MO laat ontwikkelen. Op basis van deze evaluatietest zal dan een inburgeringscertificaat worden uitgereikt. In tegenstelling tot het huidige inburgeringsattest, dat enkel bewijst dat de inburgeraar aanwezig was, zal het certificaat iets zeggen over de daadwerkelijk opgedane kennis. De Minister wil zo het civiele effect van inburgering (bijv. de waarde ervan voor werkgevers) verhogen.
Ward Kennes: “De invoering van zo’n een uitstaptest roept vragen op naar de gevolgen indien iemand niet slaagt. Ik zal die de Minister voorleggen bij de bespreking van zijn beleidsbrief. Gezien immigratie geen Vlaamse bevoegdheid is kan de Vlaamse regering bijv. niet de verblijfsvergunning weigeren van iemand die niet zou slagen in de test. Het Vlaamse inburgeringscertificaat moet voor CD&V zeker een rol spelen bij de beoordeling of iemand voldoet aan de integratievoorwaarden die we federaal willen invoeren voor de verwerving van de Belgische nationaliteit.“