Impuls intergenerationeel wonen
19-10-2011
Het Brussels parlement wil intergenerationeel samenwonen aanmoedigen nu het aanbod aan betaalbare woningen in Brussel steeds verder krimpt. Dat blijkt uit een resolutie die op initiatief van volksvertegenwoordiger Bianca Debaets (CD&V), Céline Fremault (Cdh) en de andere meerderheidspartijen vandaag werd goedgekeurd in de Commissie Huisvesting.
Intergenerationeel wonen bestaat erin dat senioren en jongeren samenwonen onder één dak, zodat ze elkaar kunnen helpen zonder daarom hun zelfstandigheid te verliezen. Het ‘samenhuizen’ kan vele vormen aannemen: in de vorm van een kangoeroewoning (met afzonderlijke wooneenheden waarin een senior of een seniorenpaar op autonome wijze samenwoont met een jong gezin), een woning van het type intergenerationeel kot (waar studenten en bejaarden samenleven) of meer gemeenschappelijke woningen.
Bianca Debaets wil intergenerationeel wonen stimuleren omdat het zoveel voordelen heeft: “Het is een oplossing voor jonge gezinnen die op zoek zijn naar betaalbare huisvesting en het haalt senioren uit hun mogelijk isolement. Bovendien ervaren zowel de senioren als de andere generaties het sociaal contact en de huiselijke sfeer als een pluspunt.” De formule is kostenbesparend. Het laat senioren toe om zo lang mogelijk thuis te wonen, in een vertrouwde context, wat velen van hen wensen. Ook op ecologisch vlak is er een positieve return: het gebruik van een gedeelde oppervlakte door een groter aantal inwoners maakt de ecologische voetafdruk immers kleiner.
Niettemin is intergenerationeel wonen nog relatief onbekend. Bianca Debaets pleit er dan ook voor om de woonformule via informatiecampagnes te promoten. Intussen moet de overheid ook de barrières wegwerken waarmee initiatiefnemers worden geconfronteerd. Obstakels zijn er o.a. op financieel en administratief vlak, zoals de huidige stedenbouwkundige verordeningen die aanpassingswerken soms bemoeilijken. Daarnaast lopen personen die intergenerationeel wonen en eigenlijk twee onafhankelijke huishoudens vormen, het risico dat de overheid hen als samenwonenden beschouwt. In dat geval kunnen uitkeringgerechtigde inwoners de hoogte van hun vervangingsinkomen zien dalen.
De resolutie spoort de regering aan om op gewestelijk niveau een label in te voeren. Zo’n label moet het woonconcept definiëren en de voorwaarden vastleggen waaraan intergenerationele projecten moeten voldoen indien ze renovatiepremies willen krijgen. Een label kan ook een kader bieden waarin eigenaars en huurders de wederzijdse rechten en verplichtingen kunnen vastleggen.