Iedereen de tent in
27-06-2013
Nog even, en de schoolcursussen worden opgeborgen. Leden van jeugdbewegingen pakken hun rugzak voor het jaarlijkse zomerkamp. Velen daarvan zullen in tentenkampen verblijven. De meeste jeugdverenigingen beschikken echter niet zelf over het nodige tentenmateriaal. Ze huren die vaak bij de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK).
Vlaams parlementslid Karin Brouwers kaartte in 2011 aan dat de ULDK-stock niet voldeed om aan alle aanvragen tegemoet te komen, deels te wijten aan een gebrek aan opslagruimte. Jeugdbewegingen die daarmee werden geconfronteerd konden nog altijd een aanvraag doen bij de provinciale uitleendienst en Defensie. Maar ook dat bleek niet te volstaan. Intussen beweegt er één en ander ten goede in het landschap van de uitleententen.
Vlaams-Brabantse efficiëntie
Uit gegevens van de minister van jeugd bleek dat in 2012 alvast Vlaams Brabant de koe bij de horens vatte om een mouw te passen aan het tententekort. Als gevolg van een samenwerkingsovereenkomst tussen het provinciebestuur en de ULDK, konden Vlaams-Brabantse verenigingen op voldoende kampeermateriaal rekenen.
De ULDK ontvangt een lijst van alle groepen die bij het Vlaams-Brabantse provinciebestuur een aanvraag indienden. Aan de hand van deze lijst wordt bekeken welke groepen al door de ULDK werden geholpen. Enkel de groepen die op dat moment nog geen toezegging hebben van de ULDK, komen nog in aanmerking voor tenten van de provincie, en omgekeerd. Op die manier wordt vermeden dat groepen ‘dubbel’ materiaal krijgen toegezegd. Materiaal dat daardoor vrijkomt bij de UDLK, wordt dan gebruikt om groepen die anders naast tentmateriaal zouden grijpen alsnog te bedienen. Deze samenwerking leidde er in 2012 toe dat een 10-tal groepen konden worden ‘opgevist’.
Met deze succesvolle samenwerking in het achterhoofd, wordt momenteel in kaart gebracht welke andere openbare besturen beschikken over een relatief grote stock van uitleententen. Dat moet leiden tot meer van dergelijke overeenkomsten.
De goede kant uit
Daarbovenop werd de voorbije jaren op Vlaams niveau geïnvesteerd in de aankoop van bijkomend tentenmateriaal. In 2012 kregen 1009 groepen tentenmateriaal van de ULDK. Slechts 33 groepen konden niet geholpen worden. Ter vergelijking: in 2009 ging het nog om 134 groepen, in 2010 om 163 groepen.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw reserveringsprogramma. Dit zal worden uitgetest voor de ontleningen 2014 (aanvragen najaar 2013). Vanaf de ontleningen 2015 zullen alle aanvragen digitaal kunnen.
Ook de plannen voor een nieuwe locatie krijgen vaste vorm. Een ontwerp van overeenkomst over een pand in Nossegem wordt weldra voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Het nieuwe depot zal beschikken over een origineel en vernieuwend stockagesysteem, wat een extra opslagcapaciteit van 33% biedt. De nieuwe stockageruimte wordt ook uitgerust met een laslokaal en werkatelier.
Het nieuwe depot wordt in 2014 in gebruik genomen. De volledige verhuizing van de diensten en het materiaal zal uiterlijk op 1 mei 2014 afgerond zijn.
Parlementslid Karin Brouwers juicht deze positieve evolutie toe: “Het zomerkamp is het hoogtepunt van het werkjaar voor jeugdverenigingen. Na een jaar van inzet verdienen onze leidingsploegen een vlotte voorziening van tentmateriaal. Het wegnemen van deze beslommeringen werkt ongetwijfeld extra motiverend.”