Huurmarkt versterken door uitbreiding rol sociale huisvestingsmaatschappij en sociaal verhuurkantoor
02-06-2016
Thema's: Wonen
Particuliere eigenaars verhuren via het SVK kwaliteitsvolle woningen voor een redelijke huurprijs aan personen met een bescheiden inkomen. Ze vormen de schakel tussen sociale huur en de private huurmarkt. Eind 2015 boden de 48 sociale verhuurkantoren in Vlaanderen 8.350 huurwoningen aan. Intussen zijn niet minder dan 35.500 huurders kandidaat voor het huren van een SVK-woning, en dus moet het aanbod verhoogd worden. Voor 2016 heeft de Vlaamse Regering 10 miljoen extra middelen voorzien, maar er werd nog geen beslissing genomen over hoe die middelen worden besteed.
De SVK’s bouwden intussen heel wat expertise op inzake woningkwaliteit, renovatie en energiebesparende maatregelen. Daarvan wil CD&V nu gebruik maken om hun takenpakket uit te breiden en hen toe te laten op te treden als partner in renovatiebegeleiding.
Bij een renovatieprocedure zal het begeleidende SVK nagaan welke werken nodig zijn, samen met de eigenaar de nodige offertes aanvragen en na goedkeuring door de eigenaar de concrete afspraken maken met de aannemers voor de uitvoering van de werken. Ook kan het samen met de eigenaar eventuele renovatie- of energieleningen en beschikbare premies aanvragen. De eigenaar draagt de eindverantwoordelijkheid over zijn woning en de werken, maar het SVK neemt heel wat praktische zorgen uit handen. Na de renovatie verbindt de eigenaar zich ertoe zijn woning langdurig via het SVK te verhuren.
An Christiaens: “Dit partnerschap kan een extra impuls zijn om tot renovatie over te gaan, én verlaagt de drempel voor kleine particuliere eigenaars om tot verhuur via een SVK over te gaan. Dubbele winst, dus: meer SVK-woningen én van hogere kwaliteit.”
Maar niet in alle gemeenten is een SVK actief. Vooral de provincie Oost-Vlaanderen hinkt achterop. Daarom wil CD&V SHM’s inschakelen om aan huurbemiddeling te doen in die steden en gemeenten waar geen SVK werkzaam is. De enige ingreep die hiervoor nodig is, is een aanpassing van de Vlaamse Wooncode. Budgettair gezien maakt het niet uit of subsidies voor huurbemiddeling gaan naar SVK’s of naar SHM’s. Op die manier kan in die steden en gemeenten waar nog geen SVK-werking actief is, relatief snel toch georganiseerde huurbemiddeling ontwikkeld worden. “Door SHM’s mee in te schakelen, zal er veel sneller resultaat geboekt worden dan wanneer er een nieuwe structuur moet opgezet worden,” meent Valerie Taeldeman.
Beide parlementairen dienden hierrond een conceptnota in, die op 2 juni werd besproken in de commissie wonen. De commissie besloot tot de organisatie van hoorzittingen met de verschillende actoren op 30/06.