Huldiging aan de Menenpoort met Premier Cameron en Premier Kenny
19-12-2013
Vandaag, donderdag 19 december 2013, heeft Vlaams minister-president Peeters samen met Premier Di Rupo, Vlaams viceminister-president Bourgeois, Vlaams minister Crevits, provinciegouverneur Decaluwé, Iepers burgemeester Durnez, de Britse Premier David Cameron en de Ierse Premier Enda Kenny ontvangen. Premier Cameron en Premier Kenny hebben een krans neergelegd onder de Menenpoort, het Britse herdenkingsmonument voor de gesneuvelden. Minister-president Peeters heeft namens de Vlaamse regering een krans neergelegd aan de Menenpoort. Het bezoek van de Britse Eerste Minister David Cameron en de Ierse Premier Enda Kenny kadert binnen de herdenkingsplechtigheden van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.
De historische banden tussen Vlaanderen en Groot-Brittannië na de Eerste Wereldoorlog, kregen onmiddellijk na de oorlog reeds verder vorm. De Menenpoort werd in 1927 gebouwd ter nagedachtenis van al de militairen van het Britse Gemenebest, die in WO I sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Elke avond om 20u00 vindt de Last Post plechtigheid plaats onder de Menenpoort, waarbij hulde wordt gebracht aan alle militairen die streden en sneuvelden voor het herstel van de vrede en de onafhankelijkheid van België.
Minister-president Peeters: “De Vlaamse regering is sinds verschillende jaren actief bezig met de voorbereiding van de herdenking. Met het project ‘100 jaar Groote Oorlog’ wil Vlaanderen de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog op passende en serene wijze herdenken. De historische banden tussen Groot-Brittannië en België, maar in het bijzonder met de slagvelden en de begraafplaatsen in Vlaanderen, zijn uniek en zeer hecht. Daarom werd ook de eerste Herdenkingstuin aangelegd in Londen.”
Herdenkingstraject 100 jaar Groote Oorlog
De Vlaamse regering is sinds verschillende jaren actief bezig met de voorbereiding van het herdenkingsproject 100 jaar Groote Oorlog. Met het project 100 jaar Groote Oorlog (2014-18) wil Vlaanderen de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog op passende en serene wijze herdenken.
De verschillende activiteiten leiden ertoe dat Vlaanderen duurzaam verbonden wordt met het vredesthema. Ook worden de huidige en toekomstige generaties in Vlaanderen bewust gemaakt voor thema’s als verdraagzaamheid, interculturele dialoog en internationale verstandhouding, met het oog op een open en tolerante samenleving en een actieve internationale oriëntatie. Ten slotte wordt ook bijzondere aandacht geschonken aan het herdenkingstoerisme, of toerisme met respect voor het erfgoed waarbij plaats gemaakt wordt voor betekenis en reflectie.
De herdenking van de Groote Oorlog is bij uitstek een internationaal project, waarbij de Vlaamse regering nauw samenwerkt met haar internationale partners zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Zo ontwerpt de Vlaamse regering een herdenkingstuin te Londen, met grond uit Flanders Fields. Met de herdenkingstuinen wil de Vlaamse regering iedereen die gevochten heeft en gestorven is tijdens de Eerste Wereldoorlog, eren en op passende wijze herdenken. De herdenkingstuinen moeten een blijvende getuigenis van hoop, vrede, verzoening en internationale verbondenheid zijn.