Hoog tijd voor een meer duurzame mobiliteit
02-12-2014
Op de Belgische wegen rijden veel bedrijfswagens rond. Dit werd vorige week opnieuw in de aandacht gebracht via een opiniestuk van politicoloog Dave Sinardet in De Tijd, waar hij pleitte om het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagen af te schaffen. CD&V-parlementsleden An Christiaens, Jef Van den Bergh en Griet Smaers stellen via het mobiliteitsbudget alvast een alternatief voor. Het wetsvoorstel ligt in de Kamercommissie Sociale Zaken klaar om goedgekeurd te worden.
Het mobiliteitsbudget houdt in dat er wettelijk een gelijke fiscale behandeling wordt uitgewerkt voor de auto, de trein en de fiets. Zo zouden werknemers meer vrijheid en flexibiliteit krijgen bij de organisatie van hun woon-werkverkeer. ‘Dit is een positief alternatief voor de bedrijfswagen, past binnen de trend van flexibele tewerkstelling en is budgetneutraal’, zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh, die dit voorstel in de vorige legislatuur lanceerde samen met Griet Smaers, vandaag federaal parlementslid.
Uit een studie van SD Worx in 2013 blijkt dat 90% van de organisaties klaagt over de moeilijke bereikbaarheid van Belgische bedrijven. ‘De bedoeling van het mobiliteitsbudget is dat werknemers een bepaald bedrag besteden aan een palet van verschillende transportmiddelen. Dit kan gaan van bedrijfsfietsen, de bus, de trein, poolwagens, combinatieabonnementen of bedrijfswagens’, zegt Vlaams parlementslid An Christiaens, die ook tijdens de bespreking van de beleidsnota aan Vlaams minister van Mobiliteit gevraagd heeft de wagengebruiker aan te sporen om alternatieven uit te proberen voor minstens een deel van het woon-werktraject.
Het principe van het mobiliteitsbudget heeft immers een positief effect op de balans arbeid-gezin. Minder files betekent immers meer tijd. Zo worden werknemers toegelaten om hun werk efficiënter in te delen, wat hun engagement versterkt. Dit is goed voor de bedrijfscultuur en het imago van de onderneming.
‘Het mobiliteitsbudget draagt bij tot een meer duurzamere visie rond mobiliteit. Uit het proefproject van minister Crevits in 2013 is gebleken dat een mobiliteitsbudget bijdraagt tot het inkorten van de files, en het blijft een interessant verloningselement zowel voor werkgevers als voor werknemers’, besluit Smaers.