CD&V-Staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi uit zijn ernstige bezorgdheid over de hongerstaking van mensen zonder papieren in Brussel. Hij deed tot dusver al het mogelijke om deze te stoppen. Een hongerstaking heeft levensbedreigende gevolgen en kan nooit een oplossing zijn. Wie zegt dat een hongerstaking een oplossing is, speelt met mensenlevens. Als de overheid hierop ingaat, zijn er morgen 1.000 hongerstakers en overmorgen nog meer. Wat kunnen we dan wel doen?
Neutrale zone
Sammy Mahdi heeft voorgesteld om een neutrale zone in te richten bij de plaatsen waar de hongerstaking doorgaat. Dit om de mensen te informeren over de procedures en de stand van zaken in hun dossier. Hij kan evenwel niet ingaan op de algemene eis tot het toekennen van een verblijfsrecht aan iedereen zonder papieren. CD&V kiest voor een humaan en kordaat asiel- en migratiebeleid. Mensen op de vlucht willen we bescherming bieden. We weten dat migranten positief kunnen bijdragen aan onze samenleving. We geven buitenlandse studenten nu zelfs een jaar de tijd om een job te zoeken. Anderzijds bestaan er duidelijke regels over wie hier wettelijk mag verblijven. Een recht op verblijf kan verkregen worden via de legale migratiekanalen zoals arbeidsmigratie, studiemigratie, gezinshereniging, asielaanvraag of specifieke beschermingsstatuten. Wie via deze weg geen verblijfsvergunning kan krijgen, kan een regularisatie vragen om humanitaire redenen. Jaarlijks worden er individuele regularisaties toegekend door de Dienst Vreemdelingenzaken op basis van doorgedreven evaluaties van de ingediende dossiers. In 2020 gaat dat over 3.508 personen.
Aanklampend beleid
De hongerstakers in Brussel hebben jaren geleden een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Ze deden dat niet, bleven hier jarenlang onwettig en eisen nu via deze weg een verblijfsvergunning. "Het is niet omdat je de regels niet naleeft, dat je automatische recht krijgt op verblijf. Anders kan je alle verblijfsprocedures afschaffen", zegt Mahdi. Van iemand die te horen krijgt dat hij of zij het grondgebied moet verlaten, verwacht de overheid dat hij of zei dat ook effectief doet. Daartoe wordt er een aanklampend beleid uitgewerkt waarbij mensen individueel worden begeleid richting terugkeer. Zo worden ze niet aan hun lot overgelaten.
Sammy Mahdi doet al weken zijn uiterste best om mensen te overtuigen dat een hongerstaking geen zin heeft. Hij hoopt dat iedereen deze boodschap mee uitdraagt. "Iedereen die de hongerstakers hoop geeft, giet olie op het vuur. Doe dat niet, want je speelt met mensenlevens", besluit Mahdi.
Regularisatie moet eerlijk zijn.Menselijkheid, dat is ook duidelijk zijn dat onmenselijke situaties niet de oplossing zijn. Sammy Mahdi in Terzake, kijktip 👇
Geplaatst door CD&V op Woensdag 30 juni 2021