Hogere vergoeding voor vrijwilligers
09-09-2011
2011 is het Europees jaar van de vrijwilliger. Het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk zet daarom op zaterdag 10 september in Vilvoorde de inzet van duizenden vrijwilligers in ons land in de kijker. Ook in het Belgische parlement wordt de nodige aandacht geschonken aan het ondersteunen van deze belangrijke groep uit onze samenleving. Kamerlid Sonja BECQ (CD&V) heeft hiervoor enkele wetsvoorstellen ingediend, waaronder het verdubbelen van de jaarvergoeding voor zorgend vrijwilligerswerk naar 2.500 euro per jaar.
Het belang en de waarde van vrijwilligerswerk kan niet genoeg benadruk worden. We beseffen misschien te weinig hoeveel noodzakelijke, maar niet altijd even opvallende taken uitgevoerd worden door vrijwilligers: vrijwilligers die wekelijks de boodschappen doen voor een bejaarde, meebouwen aan een jeugdlokaal of zich inzetten in de sport.
Toch is het niet altijd gemakkelijk om mensen blijvend te motiveren. Naast het engagement zijn er vaak extra risico’s en extra onkosten zoals vervoer, telefoon, kinderopvang,, …. Daarom werd via de wet op de vrijwilligers aandacht geschonken aan de verzekering en aan de fiscale en sociale vrijstelling bij een forfaitaire onkostenvergoeding. Elke vrijwilliger heeft de keuze tussen een reële of een forfaitaire onkostenvergoeding. Deze vergoeding bedraagt voor 2011 uit maximum 30,82 euro per dag en 1232,92 euro per jaar. Dankzij de inzet van CD&V werd de combinatie van een reële verplaatsingskost voor max 2000 km, combineerbaar met die forfaitaire vergoeding.
Volgens de wet zijn uitzonderingen op deze regeling mogelijk. De zorgsector is hiervoor vragende partij omdat het vaak moeilijk is om veel zorgende vrijwilligers te vinden. Zij vragen een verhoging van het jaarforfait , niet van het dagforfait.
Maar ook dan blijft het voor sommige taken erg moeilijk een beroep te doen op veel vrijwilligers. In de zorg zijn het vaak dezelfde mensen die een vertrouwensband met de zorgvrager ontwikkelen, of waarop een beroep kan worden gedaan.
Daarom diende CD&V-volksvertegenwoordiger Sonja BECQ een wetsvoorstel in om, specifiek voor die zorgvrijwilligers, het jaarplafond te verhogen tot 2500 euro.
Sonja BECQ: “Op die manier willen we de specifieke vraag naar zorgvrijwilligers ondersteunen. Er blijken immers onvoldoende vrijwilligers om aan de vragen naar nachtoppas, of oppashulp te voldoen.”