Hogere brandveiligheid studentenkamers noodzakelijk
13-02-2014
Er komt op korte termijn een overleg tussen de Vlaamse minister van wonen, haar federale collega van Binnenlandse Zaken Milquet en de burgemeesters en brandweercommandanten van de studentensteden over een meer uniforme aanpak met betrekking tot de normen inzake brandveiligheid voor studentenkamers. Dat antwoordde Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers. “Dat is alvast goed nieuws, want momenteel bestaat er zo geen eenvormige regelgeving” aldus Schryvers. “Studentenkamers hebben een eigen kwetsbaarheid,” benadrukt zij, “Vaak gaat het over kamers in een eerdere gezinswoning, waar weinig of geen rekening is gehouden met compartimentering, nooduitgangen, enz.”
Een eenvoudige en goedkope maatregel is het installeren van rookmelders. Sedert 1 januari 2013 is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht in elke studentenkamer waarvoor een nieuw contract wordt afgesloten. “Dit moet ook van toepassing worden op bestaande contracten,” aldus Schryvers. Zij kondigt een parlementair initiatief aan waardoor vanaf volgend academiejaar alle studentenkamers, ook die met een lopend contract, moeten worden uitgerust met een rookmelder.
In het verlengde daarvan pleit Schryvers ook voor een registratie van alle studentenkamers, wat nu niet gebeurt: “Wanneer alle koten in kaart worden gebracht, wordt het gemakkelijker om deze te controleren.”
Het is immers niet duidelijk of de verplichting met betrekking tot de rookmelders goed wordt opgevolgd. Dat gaf de minister ook toe in antwoord op de parlementaire vraag van Katrien Schryvers.
“Een serieuze sensibiliseringscampagne is hier zeker op zijn plaats,” vindt zij, “Zowel de verhuurders als de studenten zelf moeten de nodige aandacht hebben voor de veiligheid van hun woning. Het kan immers levens redden.”