Een gedetineerde zit in de cel omdat hij of zij iets fout heeft gedaan. Iemand die veroordeeld is zal ooit vrij komen. Meestal heeft die gedetineerde bij de veroordeling bijkomende boetes gekregen en de verplichting om de slachtoffers te vergoeden.
Wie niet werkt heeft geen loon, wie geen loon heeft geen inkomen.
De gedetineerde is dan niet in staat een schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers, de boetes te betalen die de maatschappij moeten vergoeden voor het aangerichte leed, en op langere termijn een middelen op te bouwen om een leven terug op te pakken eens vrij.
Het werken in de gevangenis is dus een win-win situatie voor de maatschappij, de slachtoffers en de gedetineerden. Bovendien bevordert het aanbod van activiteiten aan gedetineerden het leefklimaat binnen de gevangenismuren, dus ook voor het gevangenispersoneel.
De verhoging in het budget om de lonen van de gedetineerden te laten stijgen kost 19.300 euro en is de laatste 15 jaar nooit geïndexeerd. Het loon dat vandaag wordt uitgekeerd aan gedetineerden staat mijlenver van de arbeidsinkomsten voor hetzelfde werk in de vrije samenleving. Het gemiddelde loon voor huishoudelijke taken (onderhoud, keuken, wasserij e.d.) bedraagt rond de 1 euro per uur, en voor het werken in de ateliers voor private aannemers rond de 2 à 2,80 euro per uur (afhankelijk van de snelheid van het werk).
De huishoudelijke taken die de gedetineerden verrichten maakt dat er minder inzet moet zijn van betaalde personeelsleden. Dit betekent dus een besparing op de personeelskosten.
Bovendien worden de prestaties van de gedetineerden in de werkplaatsen aan de private aannemers gefactureerd tegen tarieven tussen de 5 en de 6 euro per uur. Dit levert per jaar een opbrengt van 3.000.000 euro. Daarvan gaat ongeveer 500.000 euro naar het organiseren van werk en 600.000 euro naar beroepsopleidingen voor gedetineerden om te een job aan te leren.
Ongeveer 800.000 euro is bedoeld voor andere projecten en activiteiten voor gedetineerden. De rest, zo’n 1.100.000 euro, gaat naar de Schatkist. Vandaag zijn er 4550 gedetineerden aan de slag (2000 in Huishoudelijk werk – 350 in onze eigen productiewerkplaatsen, 1700 voor privé klanten en 500 volgen een beroepsopleiding).