Hoger aantal inschrijvingen in technische en technologische opleidingen
23-08-2012
Vlaams minister-president Peeters reageert positief op de cijfers die Agoria vandaag bekendmaakte, waaruit blijkt dat steeds meer en meer jongeren in het hoger onderwijs kiezen voor technische en technologische opleidingen. Minister-president Peeters geeft aan dat deze cijfers aantonen hoe, na vele jaren van inspanning, een kantelmoment werd bereikt; voor het tweede jaar op rij tonen de inschrijvingen namelijk een duidelijk positieve tendens.
Vlaanderen in Actie focust met haar acties reeds verschillende jaren op het laten aansluiten van studiekeuzes bij de noden van de arbeidsmarkt. Daarnaast keurde de Vlaamse regering in het voorjaar van 2012 het STEM-actieplan goed, waarmee ze technisch en technologisch onderwijs aantrekkelijk wil maken. Minister-president Peeters hoopt dan ook dat deze trend naar meer inschrijvingen in technische en technologische opleidingen zich de komende jaren verder onverkort doorzet.
Agoria publiceerde vandaag de eerste gegevens rond inschrijvingen in technische en technologische opleidingen in het hoger onderwijs. “Deze cijfers ogen alvast positief, en stemmen hoopvol; hopelijk zijn deze cijfers een stimulans voor de vele jonge mensen die momenteel nog een keuze moeten maken. Bovendien blijkt uit de cijfers dat ook andere sectoren, zoals de verzorgende sector en de bouwsector, goede cijfers kunnen voorleggen. Deze cijfers kunnen een extra stimulans zijn voor de jongeren die momenteel nog een studiekeuze moeten maken”, aldus minister-president Peeters.
Onze economie heeft nood aan werknemers in technische en technologische beroepen: in 2011 ontving de VDAB meer dan 9.000 vacatures voor ingenieurs, meer dan 10.000 vacatures voor technici, en meer dan 8.000 vacatures voor informatici. Ook in economisch moeilijke tijden blijkt dat de vraag naar technische beroepen groot blijft.
Heel wat studierichtingen in het secundair onderwijs vormen een perfecte vooropleiding voor verdere studies in technologische en technische bachelor- en masteropleidingen in het hoger onderwijs. Uiteraard dient een keuze voor verdere studies op de allereerste plaats gebaseerd te zijn op een mix van talent, interesse en passie. Maar een slimme student is ook een geïnformeerde student. Jongeren die nog geen keuze gemaakt hebben, kunnen voor arbeidsmarktinformatie ook nog altijd terecht bij VDAB-beroepeninfo.
“Deze recente evolutie, waarbij de studiekeuzes van jongeren meer aansluiten bij de noden van de arbeidsmarkt, toont aan dat de acties die we opzetten vanuit Vlaanderen in Actie – bv. in Flanders Care om meer mensen te motiveren voor een job in de zorgsector, of bv. vanuit het NIB-actieplan om meer mensen te motiveren voor een job in de zich vernieuwende industrie – zinvol zijn. Het feit dat de evolutie van de inschrijvingen in het hoger onderwijs zich 2 jaar na elkaar bevestigt, mag ons doen hopen dat we een structurele evolutie inzetten, die helpt het probleem van de knelpuntberoepen weg te werken. De competentieontwikkeling van onze werknemers is binnen Vlaanderen in Actie immers gedefinieerd als één van de grootste troeven van Vlaanderen, maar tegelijk als één van onze permanente uitdagingen”, aldus minister-president Peeters.
Een groot potentieel wingewest zijn de vele jonge vrouwen in het secundair onderwijs die sterke wiskundige richtingen met brio voleindigen. Jammer genoeg slagen we er nog niet in om deze jonge vrouwen voldoende te stimuleren dit pad in het hoger onderwijs verder te zetten. Naar aanleiding van deze eerste inschrijvingscijfers wil ik ook deze groep extra stimuleren.
Er resten ons trouwens nog enkele dagen vooraleer het secundair onderwijs opnieuw van start gaat. Het is dus niet te laat om ook in het secundair onderwijs een positieve keuze voor techniek en technologie te maken, via een vooropleiding in ASO of een technische en technologische opleiding in TSO en BSO.
Uiteraard valt de problematiek van de tekorten in de technologische sectoren niet te verengen tot de studiekeuze en de instroom in het onderwijs; soms zijn het de arbeidsomstandigheden die een rol spelen, of soms is het ook een kwestie de opleidingen meer attractief te maken voor de groepen die men wil bereiken.
Om de nodige stimulansen te bieden, keurde de Vlaamse regering in het voorjaar van 2012 het STEM-actieplan goed. De Vlaamse regering wil met dit STEM-actieplan (Science, Technology, Engineering and Mathematics) technisch en technologisch onderwijs aantrekkelijker maken. Het Actieplan STEM omvat 8 beleidsthema, waaronder betere infrastructuur, nieuw lesmateriaal, betere instroom aan leraren, stimuleren van meisjes naar STEM-richtingen, inzetten op excellentie door toptalenten kansen te geven, meer praktijkervaring, betere stageplaatsen, en meer zichtbaarheid via radio en TV.
“Vlaamse jongeren scoren zeer sterk wat vaardigheden in de domeinen wiskunde en wetenschappen betreft, maar hun belangstelling om in die richtingen studies aan te vatten is eerder beperkt. Met dit STEM-actieplan biedt de Vlaamse regering een totaalaanbod aan maatregelen om de deelname aan de zogenaamde STEM-richtingen te verhogen. Dit is een omvattend actieplan, met samenhang tussen verschillende maatregelen, waardoor het meer impact kan hebben dan acties in het verleden”, besluit minister-president Peeters.