Hoge opzegvergoedingen telecomsector vanaf 1 oktober verleden tijd
20-06-2012
Morgen stemt de plenaire vergadering van de Kamer het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake elektronische communicatie. Mede dankzij het wetsvoorstel van CD&V-senator Peter Van Rompuy werd er in het ontwerp speciale aandacht geschonken aan de opzegvergoedingen die mensen moeten betalen wanneer ze hun contract willen beëindigen. Na de stemming in de Kamer kan het ontwerp goedgekeurd worden in de Senaat.
Concreet betekent dit dat wanneer je vanaf 1 oktober een telefoon-, gsm-, internet- of televisieabonnement wilt opzeggen, je voortaan geen verbrekingsvergoeding meer hoeft betalen, tenzij je je in de eerste zes maanden van je contract bevindt. In dat geval moet je enkel het resterende abonnementsgeld voor die eerste periode vergoeden. Krijg je een toestel bij je abonnement, dan moet het contract een afschrijvingstabel voorzien die per maand de restwaarde van het toestel weergeeft.
Niets te vroeg, want het regende in 2011 klachten met betrekking tot de opzegging van contracten. De Ombudsdienst Telecommunicatie registreerde in 2011 5.959 klachten, of een stijging van 300% tegenover 2010 (jaarverslag 2011 gepubliceerd 12 juni 2012). In 2010 registreerde de Ombudsdienst 1.842 klachten van dit type.
Gedaan dus met artificieel hoge drempels die de marktwerking binnen de telecomsector hypothekeren. Zo zullen operatoren elkaar niet langer meer beconcurreren via (meestal) weinig transparante promotie-acties en tarieven, maar wel op basis van een solide dienstverlening ten aanzien van de klant.
Het ontwerp voorziet globaal gezien in een nieuw kader voor de telecomsector. Er is twee jaar gesleuteld aan een evenwicht tussen de uiteenlopende belangen van de verschillende operatoren, consumenten, grootverbruikers en het algemeen belang. Verschillende wetsvoorstellen, zoals dat van Peter Van Rompuy, vonden hun weg in de tekst die werd ingediend in het parlement ter behandeling.
Peter Van Rompuy: "Deze wetgeving biedt het voordeel van de duidelijkheid. Aankopen gebeuren op een meer doordachte manier, aangezien er veel meer aandacht wordt geschonken aan transparante dienstverlening. Ook verdoken prijsverhogen zijn definitief verleden tijd. Verder kunnen kleine ondernemingen en zelfstandigen op extra bescherming rekenen wanneer zij over dezelfde beperkte onderhandelingsmacht beschikken als consumenten op de telecommarkt."