Hoffelijkheidscode "Ik fiets hoffelijk"
01-08-2013
Op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en Vlaams minister-president Kris Peeters ondertekenden Wielerbond Vlaanderen, Vlaamse Wielrijdersbond, Fietsersbond, de twee waterwegbeheerders nv Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart, BIVV, Verenigingen voor Verkeersveiligheid, VSV en VVSG een hoffelijkheidscode “Ik fiets hoffelijk”.
De hoffelijkheidscode moet elke fietser en wielertoerist oproepen tot wederzijds respect en verdraagzaamheid. Er is een oproep naar lokale fiets- en wielerclubs om deze hoffelijkheidscode te ondertekenen op www.ikfietshoffelijk.be
Uit onderzoek blijkt dat recreatieve verplaatsingen steeds belangrijker worden in ons dagelijks verplaatsingsgedrag. Voor recreatieve doeleinden verplaatsen we ons zelfs iets meer dan voor functionele verplaatsingen (werken, zakelijk verkeer en schoolverkeer) of om te winkelen.
Bijna 12% van alle verplaatsingen doen de Vlamingen per fiets. De fiets wordt het meest gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het is zelfs dubbel zo veel dan fietsen naar het werk of naar de school. Het fietspotentieel ligt zeker nog hoger.
Om het fietsen aantrekkelijker en verkeersveiliger te maken wordt er op drie peilers gewerkt: infrastructuur, handhaving en educatie.
Veilige en comfortabele infrastructuur zal mensen aanzetten om meer te fietsen. Jaarlijks wordt er gemiddeld 100 miljoen euro besteed aan de aanleg van fietspaden, fietstunnels en -bruggen en verharde jaagpaden. Deze legislatuur wordt zo 1.750 km nieuwe of vernieuwde fietspaden gerealiseerd. Dat is maar liefst de afstand tussen Brussel en Porto.
Maar goede infrastructuur op zich is niet voldoende. Hoffelijk medegebruik is ook belangrijk. Uit de evaluatie van het proefproject met ribbelstroken op het jaagpad langs de Schelde tussen Zwijnaarde en Oudenaarde kwam de vraag naar afspraken over hoe het jaagpad door iedereen op een comfortabele en veilige manier kan worden gebruikt zonder andere gebruikers te hinderen.
Samen met de twee waterwegbeheerders nv Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart en de verschillenden verenigingen Wielerbond Vlaanderen, Vlaamse Wielrijdersbond, Fietsersbond, BIVV, Verenigingen voor Verkeersveiligheid, VSV en VVSG is een hoffelijkheidscode “Ik fiets hoffelijk” opgesteld. Het bestaat uit 15 aandachtspunten. Als die door iedereen worden toegepast dan kan de beschikbare ruimte door iedereen veilig en comfortabel worden gebruikt.
- Ik fiets hoffelijk.
- Ik heb respect voor andere weggebruikers.
- Ik volg de verkeersregels.
- Ik respecteer de voorrangsregels.
- Ik breng andere weggebruikers niet in gevaar.
- Als ik andere fietsers, voetgangers, skeelers, joggers, dienstwagens van de waterwegbeheerder,… tegenkom, snij ik hen de weg niet af, maar wacht ik rustig tot ik voorbij kan.
- Ik laat weten dat ik er aan kom door gebruik te maken van mijn fietsbel.
- Ik kijk goed en ver voor me uit, zodat ik kan anticiperen op mogelijke hindernissen.
- Ik hou me aan de maximale snelheid.
10. Ik pas mijn snelheid aan de omstandigheden aan en verhoog het tempo maar wanneer dat veilig kan.
11. Als getraind fietser vermijd ik zoveel mogelijk de tijdstippen waarop tragere weggebruikers op het jaagpad of fietspad onderweg zijn.
12. Ik vertraag en stop als dat nodig is voor de veiligheid van mezelf en van anderen.
13. Ik rij niet in een al te grote groep om andere weggebruikers niet te storen.
14. Ik gebruik in groep nooit de volledige breedte van het jaagpad of fietspad, zodat er altijd voldoende ruimte overblijft voor andere weggebruikers. Met twee naast elkaar rijden is het uitgangspunt.
15. Ik neem de rechterkant van het jaagpad of fietspad, ook in de bochten.
Lokale fiets- en wielerclubs worden opgeroepen om deze hoffelijkheidscode te ondertekenen op www.ikfietshoffelijk.be. Concordia Bornem en WIK70 Puurs hebben tijdens de persconferentie hun handtekening er al onder gezet. Ze reden nadien samen met minister-president Peeters, minister Crevits en de vertegenwoordigers van alle ondertekenende verenigingen een hoffelijke rit op de jaagpaden langs de Schelde.
In de lente van 2014 volgt een ondersteunende sensibilisatiecampagne langs jaagpaden. Alle weggebruikers zullen ludiek aangespoord worden om het jaagpad hoffelijk en met respect voor anderen te gebruiken.
Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “We willen ons allemaal op onze favoriete manier ontspannen en fietsen, wandelen, joggen, genieten... langs de vele jaagpaden en fietspaden die Vlaanderen rijk is. Maar we zijn met velen en de ruimte is beperkt. Toch moet iedereen zich kunnen ontspannen zonder daarbij de anderen te storen. De hoffelijkheidscode moet elke fietser en wielertoerist oproepen tot wederzijds respect en verdraagzaamheid zodat iedereen op een aangename en veilige manier gebruik kan maken van de talrijke fiets- en jaagpaden.”
Minister-president Kris Peeters: “Ik ondersteun dit initiatief ten volle. Door deze hoffelijkheidscode te ondertekenen, tonen we allen aan dat we als fietser het goede voorbeeld willen geven. Vlaanderen staat bovendien internationaal op de kaart als wielerregio, en het wielrennen leeft in alle geledingen van de bevolking. Een positief imago van de fietser en de wielertoerist draagt absoluut bij aan de uitstraling van Vlaanderen.”