Historische basis voor geïntegreerd schoolinfrastructuurbeleid en structurele aanpak capaciteitsuitdaging
18-07-2015
Na een eerste kennismaking met het Masterplan Scholenbouw dat de Vlaamse Regering op vrijdag 17 juli 2015 goedkeurde, spreekt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer zijn grote appreciatie uit voor dit plan, dat voor een historische kentering zal zorgen in het beleid op het vlak van schoolinfrastructuur. Voor het eerst is er een plan dat een geïntegreerde aanpak toelaat en er mee zal voor zorgen dat er aan een structurele oplossing van de capaciteitsuitdaging kan worden gewerkt.
Hij schaart zich achter de vijf strategische doelstellingen van het masterplan en wenst in een eerste reactie volgende elementen eruit in het licht plaatsen.
Zonder meer cruciaal voor het doelgericht aanpakken van het verouderd patrimonium en de opgelopen achterstand in de scholenbouw, is de keuze om de zogenaamde standaardprocedure meer te promoten en af te stappen van een buitenmatig gebruik van uitzonderingsprocedures. De ambitie om minstens 50% van de dossiers via de standaardprocedure te laten verlopen is een immense stap voorwaarts ten opzichte van de huidige praktijk, waar middelen al te versnipperd worden ingezet.
Het integreren van middelen voor projecten die in het bijzonder zijn gericht op het aanpakken van de capaciteitsproblematiek in de reguliere middelen, zal voor het eerst toelaten dat deze uitdaging structureel en vanuit een langetermijnperspectief kan worden aangegaan. Het was hoog tijd om de ad hoc-ingrepen en een kortetermijnvisie achter ons te laten. En dat is wat het masterplan doet.
Wat het aanpakken van de capaciteitsuitdaging betreft, blijft Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer ervoor pleiten om een hoger subsidiepercentage toe te kennen aan het gesubsidieerd onderwijs dan wat gangbaar is in het bestaande reguliere systeem. Alleen zo kunnen ook gesubsidieerde scholen uit het vrij en officieel onderwijs op een optimale manier mee instaan voor een snelle realisatie van bijkomende capaciteit naar verhouding van hun belang in het Vlaamse onderwijslandschap.
Een belangrijke focus wordt terecht ook gelegd op het bevorderen van de multifunctionaliteit en het medegebruik van schoolgebouwen. ‘Multifunctionaliteit’ wordt niet alleen één van de nieuwe criteria die zullen uitmaken of een bouwdossier voor subsidiëring/financiering in aanmerking zal komen, het is tegelijk de kern van meerdere operationele doelstellingen en acties. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer opent deze focus in het bijzonder kansen op nieuwe partnerschappen waarbij schoolbesturen, gemeentebesturen en andere actoren samen de verantwoordelijkheid opnemen voor toekomstgerichte gemeenschapsinfrastructuur, ook op financieel vlak. De nieuwe kleinschalige DBFM-projecten die het masterplan voorziet, moet en zal deze dynamiek versterken.
Met het masterplan beschikken Vlaanderen en Brussel voor het eerst over een solide basis om een meer dan uitdagend probleem aan te pakken. In combinatie met een meerjarenbudget – zoals aangekondigd in het regeerakkoord, de beleidsnota onderwijs en waarnaar wordt verwezen in het masterplan – zal het ervoor zorgen dat we meer dan ooit de beschikbare middelen planmatig kunnen inzetten om alle leerlingen een toegankelijke, duurzame en moderne klas en school te garanderen, die in een multifunctionele context tot hun volle recht kunnen komen.