Het Waasland wacht nog steeds op financiële middelen van de vroegere Boelwerf!
17-09-2015
Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer: “Op de site “de zaat”, de ex-terreinen van de Boelwerf in Temse, staat het monument “de Zaatman”, een blijvende hulde aan de Vlaamse scheepsbouwers. Het monument is een realisatie van de vzw de zaatman. Op 29 oktober 2015 zal het tien jaar geleden zijn dat het beeld plechtig werd ingehuldigd en dat “jubileum” wordt dit jaar op 29 oktober herdacht.”
Na syndicale actie en langdurige bedrijfsbezettingen werd een sociale enveloppe verkregen om de gevolgen van de sluiting van de Vlaamse scheepswerven op te vangen. Na betaling van de laatste financiële verplichting ingevolge de afgesloten collectieve arbeidsovereenkomsten - in het bijzonder inzake brugpensioen - werd de vzw vereffend met een positief saldo. Dit geld diende terug overgemaakt te worden aan de Vlaamse overheid. Dat is ook gebeurd. Op 8 februari 2012 besliste de Algemene Vergadering van de vzw Begeleidingsfonds Boelwerf Vlaanderen en de Algemene Vergadering van de vzw Begeleidingsfonds Vlaamse Scheepsbouw Maatschappij tot vrijwillige vereffening van de vereniging.
In de toelichting bij de begrotingsopmaak 2014 kunnen we lezen: “Het Hermesfonds ontving in 2013 twee stortingen: een bedrag van 3.779.990,44 euro van de vzw Begeleidingsfonds Boelwerf Vlaanderen en een bedrag van 204.445,82 euro van de vzw Begeleidingsfonds Vlaamse Scheepsbouw Maatschappij. Er werd bijgevolg een totaalbedrag van 3.984.436,26 euro ten gunste van het Hermesfonds gestort.” Verder stelt de toelichting: “Met deze middelen zullen er projecten worden gefinancierd die de economische relance bevorderen, met bijzondere aandacht voor sociaal-economische streekontwikkeling.
De toelichting bij de begrotingsopmaak 2015 herneemt deels deze informatie maar stelt: “Voor 2015 worden geen nieuwe initiatieven voorzien.”
Uit het antwoord van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters op de vragen van De Meyer:
“Op 7 maart 2013 deelde de toenmalige Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Buitenlands beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid aan de toenmalige voorzitter van de VZW Begeleidingsfonds Boelwerk Vlaanderen en de VZW Begeleidingsfonds Vlaamse Scheepsbouw Maatschappij en optredend als één der vereffenaars, mee dat de netto resterende middelen ter beschikking zouden worden gesteld aan het Hermesfonds. Er werd met de vereffenaars afgesproken dat deze middelen zouden worden aangewend voor projecten die de verdere economische relance van de streek zouden bevorderen, met bijzondere aandacht voor sociaal-economische projecten, gerelateerd aan de scheepsbouw. Met de ”streek” werd het Scheldeland bedoeld.
Twee projecten werden reeds goedgekeurd:
-VZW DE STEENSCHUIT te Boom – subsidie toegekend van 500.000 euro bij ministerieel besluit van 29 april 2014.
De VZW De Steenschuit wil de volgende jaren haar primaire opdracht, namelijk langdurige werkzoekenden en andere kanszoekenden opleiden en begeleiden die geïnteresseerd zijn in schepen en maritiem erfgoed, extra benadrukken. Aan deze doelgroep worden vaardigheden aangeleerd om de afstand tot het reguliere arbeidscircuit te verkleinen. Het betreft vaardigheden in verband met ondernemerschap, algemene attitudevorming en het aanleren van beroepstechnieken, hoofdzakelijk houtbewerking. De secundaire opdracht van de VZW is de bouw van replica’s van historische schepen. De deelname aan de bouw van een museumschip biedt aan de doelgroep de mogelijkheid om de aangeleerde vaardigheden in de praktijk om te zetten.
-VZW WERKVORMM te Antwerpen – subsidie toegekend van 399.824 euro bij ministerieel besluit van 16 juli 2014.
De subsidie werd toegekend ter gedeeltelijke financiering van de uitgaven in de jaren 2014 tot 2017.
De VZW Werkvormm vroeg een subsidie aan voor de financiering van elementen uit het nieuwe streekpact, namelijk ‘jeugdwerkloosheid’ en ‘taal- en kennis van het Nederlands’. Om deze thema’s van het streekpact in de praktijk om te zetten, wordt de restauratie van het maritiem en havenerfgoed als tool gebruikt.
DE MANIER WAAROP HET SALDO AAN MIDDELEN KAN INGEZET WORDEN, WORDT NOG BEKEKEN, aldus minister Muyters.
Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer roept het kabinet van de minister van werk Philippe Muyters op om samen te zitten met de burgemeester van Temse en met Interwaas om samen te onderzoeken hoe de resterende middelen zo spoedig mogelijk zinvol kunnen aangewend worden voor projecten van sociale economie in het Waasland en in de gemeente Temse in het bijzonder.