Het terugdraaien van kilometers behoort voorgoed tot het verleden
15-04-2015
België Europees voorbeeld inzake bestrijding van kilometerfraude
De economische inspectie heeft in 2014 in totaal 1.138 controles ingesteld, verspreid over drie algemene onderzoeken in de autosector. Dit blijkt uit een parlementaire vraag (SV 93) van CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan de minister van Consumentenzaken. De controles spitsen zich toe op de ‘car-pass’, een document dat de kilometerhistoriek van het voertuig weergeeft.
‘De bedoeling van de car-pass is de consument een correct beeld te geven van het kilometerverleden van de wagen. Dit document moet bij elke verkoop van een tweedehandswagen aan een particulier afgeleverd worden. Zonder car-pass is de verkoop ongeldig en heb je als koper het recht om je geld terug te vragen,’ legt Dierick uit. Er zijn wel twee uitzonderingen uitzondering: een car-pass is niet verplicht bij de verkoop van een voertuig dat niet ingeschreven is in België en wanneer de particulier een tweedehandswagen verkoopt aan een vakman.
Zelf ontving de Economische Inspectie in 2014 32 klachten, terwijl 11.006 gebruikers hun kilometerstanden hebben doorgegeven. Het aantal processen-verbaal (pv’s) dat werd opgesteld, daalde in vergelijking met 2013. Terwijl vorig jaar 91 pv’s van waarschuwing en 55 pv’s werden opgesteld, werden in 2013 bij 202 bedrijven inbreuken vastgesteld. Er zijn namelijk nog steeds enkele autobedrijven doe actief deze car-passregeling overtreden. De minister geeft in zijn antwoord dan ook aan dat er voor dit jaar continue controles gepland zijn.
Het terugdraaien van kilometers behoort wel voorgoed tot het verleden. De Economische Inspectie heeft ook geen kennis van bendes die hierin gespecialiseerd zijn en heeft ook geen signalen hierover ontvangen uit de buurlanden. Dit blijkt uit het samenwerkingsakkoord dat de Inspectie heeft afgesloten met Frankrijk: de behandelde dossiers betreffen individuele Franse garageverkopers, soms particulieren, soms garagehouders. In geen enkel dossiers werd er gewag gemaakt van bendes.
‘Deze cijfers tonen aan dat de car-pass een nuttig systeem is om deze vorm van fraude definitief de wereld uit te helpen. De cijfers blijven immers dalen en dat is goed.’ zegt Dierick. Volgens een rapport van de Europese Commissie wordt België zelfs vermeld als ‘best practice’ inzake de bestrijding van kilometerfraude.
‘Het Belgische systeem kan als voorbeeld dienen in Europa. Voorlopig wordt er geen Europees initiatief genomen om tot een Europese aanpak van het probleem te komen. De minister betreurt dit, en hij heeft gelijk,’ besluit Dierick.