• Actua
  • Visie
      • Onderwijs
      • Gezondheidszorg
      • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
      • Economie, werk & ondernemen
      • Cultuur
      • Fiscaliteit & begroting
      • Asiel, Migratie & Integratie
      • Justitie
      • Mobiliteit
      • Ethiek & zingeving
      • Gelijke kansen & diversiteit
      • Veiligheid
      • Landbouw, visserij & platteland
      • Staatshervorming & democratie
      • Buitenlands beleid
      • Onze andere standpunten
    • Alle thema's
      • Lokaal
      • Provinciaal
      • Vlaanderen
      • Brussel
      • Federaal
      • Europa
    • Vragen en antwoorden
      • Vraag en antwoord
      • Cijfer
      • Opinie
      • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Ons verhaalGeschiedenisCD&V als bewegingLokale afdelingen
      CD&V als politieke partijMinisters en staatssecretarissenSenaatBrussels ParlementEuropees ParlementVlaams ParlementDe Kamer
      GeledingenJONGCD&VVrouw & MaatschappijCD&V SeniorenWetstraat 89Onze medewerkersVereniging van CD&V-raadsledenNetwerken
      Doe meeVacaturesLid wordenStages
  • Contact
  • Word lid
Lees voor

Het KICK ASS-plan

21-02-2012

Het KICK ASS-plan
Iedere week sterven gemiddeld meer dan 15 mensen op onze wegen. Meer dan 100 raken zwaargewond, vaak voor het leven getekend. En naast de directe slachtoffers zijn er veel familieleden en vrienden die moeten leren leven met een groot verlies of een sterk zorgbehoevend persoon.
Meer verkeersveiligheid moet een prioriteit zijn voor alle niveaus en alle betrokken domeinen. Meer verkeersveiligheid bereikt men door een aanpak ten gronde, in de diepte, en niet met symboolmaatregelen. In het parlement tracht CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh zijn bijdrage te leveren. Van den Bergh identificeert 3 categorieën van probleembestuurders: de Alcoholrecidivisten, de Snelheidsduivels en de Strafontlopers. Via zijn Kick ASS-plan waarin wetgevende initiatieven zijn opgenomen, deels gerealiseerd deels in de pipeline, wil Van den Bergh deze harde kern van bestuurders wil aanpakken.
ALCOHOLRECIDIVISTEN


 
Reginald L. (56) was eerder al door de politierechter veroordeeld tot een levenslang rijverbod wegens dronkenschap, maar de man verscheen recent opnieuw voor de rechter voor gelijkaardige feiten. De beklaagde had intussen wel een alcoholslot gekocht. Het slot belet de chauffeur zijn wagen te starten als hij meer dan 0,2 promille alcohol in zijn bloed heeft. De verdediging wil het rijverbod daarom verminderd zien. Het openbaar ministerie kon zich daarmee verzoenen en vorderde een rijverbod van één jaar, als de beklaagde nog vier keer een bloedstaal levert.
(Het Nieuwsblad, 14/1/2012)

 
FACTS
Het drinken van alcohol heeft een negatief effect op het waarnemingsvermogen, verlengt de reactietijd en beïnvloedt het gedrag, en bijgevolg de rijvaardigheid.
De negatieve invloed van alcohol is al te merken vanaf relatief lage concentraties. Iemand met een alcoholpromillage van 0,5 ‰ loopt ongeveer 1,4 keer meer risico op een ongeval als een nuchtere bestuurder.
Bij grotere hoeveelheden alcohol neemt het ongevalsrisico exponentieel toe: bij 0,8 ‰ is het 2,7 maal zo groot, bij 1,5 ‰ meer dan 22 maal.
Bestuurders met meer dan 1,5 ‰ alcohol in hun bloed lopen ongeveer 200 keer zoveel risico om bij een verkeersongeval om het leven te komen als nuchtere bestuurders. [1]
Wanneer alcohol gebruikt wordt in combinatie met drugs verhoogt het ongevalsrisico nog eens met honderd.[2]
FIGURES
Oorzaak van 10 000 verkeersdoden per jaar in de EU.[3]
Bij 1 op de 4 fatale ongevallen heeft de bestuurder alcohol gedronken.[4]
Alcohol doodt jaarlijks meer dan 200 weggebruikers in België.[5]
38,2% van de zwaargewonde bestuurders die in Belgische ziekenhuizen worden opgenomen na een ongeval, had te veel gedronken. Ons land is daarmee koploper in Europa.[6]
Ongevallen tijdens weekendnachten: bijna 1 op de 2 autobestuurders test positief.[7]
ACTS
Wet alcoholslot (wet van 12 juli 2009, ingang 1 oktober 2010)
De rechter krijgt de mogelijkheid om het rijbewijs van bepaalde bestuurders die onder invloed van alcohol rijden - vooral de recidivisten - te beperken tot motorvoertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot.
“België is na Finland het tweede land in de EU dat alcoholslot-rehabilitatieprogramma’s bij wet regelt. Een aantal EU-landen kijken naar de Belgische ervaring met de invoering van deze nieuwe wet. De geleidelijke invoering van alcoholsloten, niet alleen voor recidivisten, maar ook voor commerciële chauffeurs en bestuurders van openbare transportmiddelen, inclusief bussen die kinderen vervoeren, zal de hoge tol aan slachtoffers ten gevolge van het rijden onder invloed van alcohol verminderen”[8]
“De introductie van alcolockprogramma’s is een uitstekende zaak voor de verkeersveiligheid. Zo’n programma is gericht tot een kleine minderheid van bestuurders met een sterk verhoogd risicoprofiel, en zet hen aan het denken over hun drink-en rijgedrag. Het BIVV staat alvast klaar om de omkadering van de alcolockprogramma’s te verzorgen en de gepaste begeleiding te voorzien voor overtreders. Daarnaast hopen we dat alcolocks ook meer en meer louter preventief zullen worden gebruikt, zowel door privébestuurders als in het personen-en goederenvervoer”[9]

Wet herhalingstermijnen (wet van 2/12/2011, ingang 1/2/2012)
Invoeren van recidive voor lichte alcoholovertredingen - straffen worden verdubbeld bij herhaling binnen de 3 jaar (voor zwaardere alcoholovertredingen bestond dit al).
Herhaling in geval van alcohol- en drugsrecidive wordt uitgebreid naar misdrijven van dezelfde aard. Herhaling geldt met andere woorden wanneer bij een veroordeling tot rijden onder invloed van drugs de beklaagde al eerder werd veroordeeld wegens alcoholgeïntoxiceerd sturen en vice versa.

Wetsvoorstel verbeurdverklaring/immobilisering
Voor alcoholrecidivisten is de wetgeving rond de verbeurdverklaring/immobilisering een lege doos.
Het wetsvoorstel geeft de rechter meer mogelijkheden om het voertuig van alcoholrecidivisten verbeurd te verklaren:
Mag ook wanneer rijverbod minder dan 6 maanden bedraagt
Mag ook wanneer het voertuig geen eigendom is van de dader
Verbeurdverklaring kan slaan op ieder voertuig waarover de overtreder beschikt


Wetsvoorstel uitbreiding onmiddellijke intrekking rijbewijs
Dit wetsvoorstel maakt de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs onder andere mogelijk indien een persoon rijdt met een voertuig zonder alcoholslot wanneer dit toestel vereist is of indien hij niet aan de voorwaarden van het omkaderingsprogramma voldoet.


SNELHEIDSDUIVELS


T.H. (27) uit Assebroek heeft opnieuw 21 dagen rijverbod gekregen in de rechtbank van Veurne. Vorig jaar werd hij op de Staatsbaan in Kortemark geflitst aan 121 km per uur, terwijl er een beperking geldt tot 70 km per uur. De man was in beroep gegaan tegen het vonnis in de politierechtbank, maar ving bot. De man stapelt sinds 2002, toen hij als 18-jarige zijn rijbewijs behaalde, de ene veroordeling na de andere op. Hij werd al negen keer veroordeeld in de rechtbanken van Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, Vilvoorde, Gent, Ieper en nu ook Veurne. Zelfs in Duitsland stond hij al eens terecht voor overdreven snelheid. De man kreeg ook nog een boete van bijna 700 euro.
(Het Laatste Nieuws, 16/2/2012)

FACTS
Als er al sprake is van tijdwinst, dan gaat het slechts over een paar minuutjes die belachelijk zijn in het licht van de risico’s die men loopt.
Hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd je hebt om informatie te verwerken en te reageren.
Met de snelheid stijgt de totale afstand die je nodig hebt om te stoppen voor een hindernis.
Hoe hoger de snelheid, hoe meer schade en hoe ernstiger de letsels bij een botsing.[10]
 FIGURES
Bij een botsing met 30 km/u overlijdt een kleine minderheid (5%) van de aangereden voetgangers, bij 50 km/u nagenoeg de helft (45%), en bij 65 km/u sterft de meerderheid (85%).[11]
Overdreven of onaangepaste snelheid is een doorslaggevende factor is in 30% van alle dodelijke ongevallen.[12]
Snelheid doodt jaarlijks 250 weggebruikers in België.[13]
ACTS
Wet herhalingstermijnen (wet van 2/12/2011, ingang 1/2/2012)
Alle herhalingstermijnen worden uniform op 3 jaar gezet. Vroeger was dit voor bepaalde overtredingen slechts 1 jaar waaronder voor overdreven snelheid.

Wetsvoorstel herhalingsregeling zware snelheidsovertredingen
Voorlopig is er voor zware snelheidsovertredingen geen aparte straf voor herhaling voorzien in de verkeerswet, voor ROI van alcohol en drugs is dit wel het geval
Het wetsvoorstel voert een gelijkaardige, strenge recidiveregeling in voor zware snelheidsovertredingen
Wetsvoorstel onverbeterlijke snelheidsduivels uit systeem van onmiddellijke inningen halen
Snelheidsovertredingen van minder dan 40 km/u of van minder dan 30 km/u in de bebouwde kom (woonerf, schoolomgeving) worden geregeld met een onmiddellijke inning.
Wanneer een onmiddellijke inning wordt opgelegd ontsnapt de overtreder aan het verschijnen voor een politierechtbank en is hij na het betalen van de voorgestelde geldboete vrij van iedere vorm van strafvordering.
Dit systeem laat toe dat onverbeterlijke snelheidsduivels hun boetes kunnen blijven afkopen zonder zich ooit voor de rechter te moeten verantwoorden.
Dit voorstel wil daarom overtreders die in de laatste 3 jaar minstens 600 euro aan boetes hebben verzameld uitsluiten van de procedure van onmiddellijke inning en voor de rechtbank brengen.
Momenteel is dit voorstel  niet uitvoerbaar in de praktijk omdat de ICT-toepassingen nog niet op punt staan. Hier moet dringend werk van gemaakt worden!



 
STRAFONTLOPERS


Het parket van Leuven trok dinsdag het rijbewijs in van een 31-jarige man uit Antwerpen. … De man pleegde vluchtmisdrijf, maar kon worden opgespoord. Het rijbewijs van de brokkenpiloot werd voor vijftien dagen ingetrokken, omdat de man nog twaalf openstaande straffen voor andere verkeersinbreuken moest betekenen. (GvA 9/2/2012)

 
FACTS
Een geloofwaardig verkeersveiligheidsbeleid steunt op een voldoende hoge pakkans en een snelle en representatieve bestraffing.
Een harde kern van bestuurders probeert systematisch bestraffing te ontlopen.
Verkeersboetes worden niet betaald. Dit verlaagt het draagvlak bij mensen die ter goeder trouw hun boetes wel betalen.
Een harde kern van bestuurders blijft rijden ondanks het tegen hen uitgesproken rijverbod.
 FIGURES
In 2009 werden 27 750 minnelijke schikkingen of VSBG’s niet betaald en dienden gedagvaard te worden voor de politierechtbank.
De niet betaalde minnelijke schikkingen zorgen voor ongeveer 25% van de werklast van de politieparketten.
Meer dan 50% van de zittingscapaciteit van de politierechtbank wordt besteed ten laste van de wanbetaler, waardoor de andere zaken zoals hierboven opgesomd minder snel kunnen worden afgehandeld.
 
ACTS
Wet herhalingstermijnen (wet van 2/12/2011, ingang 1/2/2012)
De wet geeft een incentive om verkeersboetes te betalen. Er wacht immers een verdubbeling van de straf indien de bestuurder binnen de drie jaar een tweede keer voor de politierechter moet verschijnen.

Wetsvoorstel betaling verkeersboetes
Nog dwingender wordt het betalen van verkeersboetes gemaakt in dit wetsvoorstel. Wanneer een onmiddellijke inning of een minnelijke schikking niet betaald wordt, krijgt de overtreder een bevel tot betaling dat met alle rechtsmiddelen kan worden afgedwongen.

Wetsvoorstel strengere bestraffing niet inleveren rijbewijs
Een groter wordende groep bestuurders laat bewust na zijn rijbewijs in te leveren ondanks een rijverbod. Zij hopen hierdoor te kunnen blijven rijden zonder gepakt te worden. En in veel gevallen lukt dit ook omdat de politie hierop moeilijk kan controleren. Een hogere bestraffingsgraad en een mogelijkheid om een verval van het recht tot sturen op te leggen is nodig voor deze overtreding die meestal welbewust tot doel heeft om toch een voertuig te besturen tijdens de periode van het verval.  

Wetsvoorstel strengere bestraffing onttrekken aan vervolging
Bepaalde bestuurders maken de identificatie van hun voertuig bewust onmogelijk om hun straf te ontlopen. Ze rijden bijvoorbeeld met een niet ingeschreven voertuig, ze schaden de leesbaarheid van de nummerplaat, ze sturen de nummerplaat niet tijdig terug, ze rijden met een verkeerde of zonder reproductieplaat, met een overdekte nummerplaat, enzovoort. Hierdoor wordt het voor de politie onmogelijk om het voertuig bij een overtreding te identificeren en de bestuurder te bestraffen.
Dit voorstel verhoogt de bestraffing voor deze overtredingen.

Wetsvoorstel identificatie overtreder
Wanneer een verkeersovertreding vastgesteld wordt en de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, wordt vermoed dat deze is begaan door de titularis van de nummerplaat van het voertuig. Het vermoeden van schuld kan worden weerlegd met elk middel. Wanneer de titularis van de nummerplaat zegt dat hij de bestuurder niet was, blijft hij buiten schot. Bovendien is er geen verplichting voorzien om de identiteit van de echte bestuurder kenbaar te maken. Deze achterpoort wordt meer en meer gebruikt om bestraffing te ontlopen.
Dit wetsvoorstel schrijft een meldingsplicht in in de wet. Als de titularis ontkent de bestuurder te zijn geweest, is hij verplicht te melden wie dan wel met het voertuig reed.

Wetsvoorstel recidive rijden spijts verval
Een harde kern van bestuurders leggen een rijverbod systematisch naast zich neer.
Dit voorstel voert een strenge recidiveregeling in voor deze hardleerse bestuurders.

Wetsvoorstel uitbreiden toepassingsgebied onmiddellijke intrekking
De rechter kan bestuurders die een rijverbod hebben gekregen ook verplichten herstelexamens en onderzoeken te ondergaan alvorens ze kunnen hersteld worden in het recht op sturen
Wanneer iemand zijn rijverbod is afgelopen en hij heeft die opgelegde examens niet gedaan heeft de politie nu niet de mogelijkheid om het rijbewijs onmiddellijk in te trekken. Dit wetsvoorstel voert deze mogelijkheid in.

 
 

[1] Go for Zero-campagne, BIVV


[2] Vanaf 0.8 ‰, Go for Zero-campagne, BIVV


[3] Drink Driving Fact Sheet, ETSC, http://www.etsc.eu/documents/Fact_Sheet_DD.pdf


[4] About 25% of all road fatalities in Europe are alcohol related whereas about only 1% of all kilometres driven in Europe are driven by drivers with 0.5 g/l alcohol in their blood or more (ERSO, 2006, http://www.erso.eu/knowledge/content/05_alcohol/alcohol.htm).


[5] Go for Zero-campagne, BIVV


[6] DRUID-studie


[7] Observatorium voor de verkeersveiligheid, Statistieken verkeersveiligheid, BIVV, p. 66


[8] Antonio Avenoso, Executive Director van de European Transport Safety Council


[9] Martin Van Houtte, afgevaardigd bestuurder van het BIVV


[10] Go for Zero-campagne, BIVV


[11] Go for Zero-campagne, BIVV


[12] Go for Zero-campagne, BIVV


[13] Op basis van cijfers 2010.

Lees de reacties ()

Snel naar

  • Ons verhaal
  • Standpunten
  • Geschiedenis
  • CD&V als beweging
  • Onze mensen
  • Europese Volkspartij
  • Privacyverklaring

Jouw CD&V

  • JONGCD&V
  • Vrouw & Maatschappij
  • Senioren
  • De vereniging
  • Netwerken
  • Lokale afdelingen

Politiek

  • Onze visie
  • Federaal regeerakkoord 2020
  • Lid worden
  • ZUURSTOF

Contacteer

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel

info@cdenv.be
02/238 38 11

  • Sitemap

Doe mee

  • Agenda
  • Jobs
  • Word lid
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Home
  • Actua
  • Visie
    • Visie
    • Onderwijs
    • Gezondheidszorg
    • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
    • Economie, werk & ondernemen
    • Cultuur
    • Fiscaliteit & begroting
    • Asiel, Migratie & Integratie
    • Justitie
    • Mobiliteit
    • Ethiek & zingeving
    • Gelijke kansen & diversiteit
    • Veiligheid
    • Landbouw, visserij & platteland
    • Staatshervorming & democratie
    • Buitenlands beleid
    • Onze andere standpunten
    • Lokaal
    • Provinciaal
    • Vlaanderen
    • Brussel
    • Federaal
    • Europa
    • Vraag en antwoord
    • Cijfer
    • Opinie
    • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Wie zijn we
    • Ons verhaal
    • Geschiedenis
    • Lokale afdelingen
    • Wetstraat 89
      • Wetstraat 89
      • Onze medewerkers
      • Vereniging van CD&V-raadsleden
      • Netwerken
    • CD&V als beweging
    • Doe mee
      • Doe mee
      • Vacatures
      • Lid worden
      • Stages
    • Geledingen
      • Geledingen
      • JONGCD&V
      • Vrouw & Maatschappij
      • CD&V Senioren
    • CD&V als politieke partij
      • CD&V als politieke partij
      • Ministers en staatssecretarissen
      • Senaat
      • Brussels Parlement
      • Europees Parlement
      • Vlaams Parlement
      • De Kamer
  • Contact
  • Word lid
×

Een cookie is een klein bestand dat door de server van CD&V wordt uitgestuurd en geplaatst op de harde schijf van jouw computer, tablet, GSM of ander apparaat waarmee je onze website bezoekt. 

Cookies hebben allerhande doelstellingen. Sommige worden gebruikt om het bezoek aan onze website aangenamer of gemakkelijker te maken. Nog andere analyseren het gebruik van de website. Cookies die omwille van technische of beveiligingsredenen noodzakelijk zijn, plaatsen we in ieder geval. Meer info vind je in onze cookie policy en onze privacyverklaring.

Door op “Akkoord” te klikken, aanvaard je het gebruik van deze cookies voor al deze doeleinden. Je kan jouw cookievoorkeuren regelen via de knop “Wijzig instellingen”.

Akkoord
Noodzakelijke cookies
Wijzig instellingen
Akkoord
Deze cookies zijn noodzakelijk om de website te doen werken en kunnen niet worden uitgeschakeld.
Deze cookies verhogen de gebruiksvriendelijkheid van de website door jouw keuzes of interesses te onthouden.
Deze cookies verzamelen gegevens over de performantie van de website zoals het aantal pagina's dat je bezoekt of de tijd die je doorbrengt op een webpagina. Voor analyses maken we gebruik van Google Analytics.
De marketing-cookies houden jouw surfgedrag bij. Ook cookies afkomstig van social media sites zoals Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter vallen onder deze categorie.
Terug Akkoord