Het is maar feest als BOB altijd rijdt
01-06-2015
Het aantal BOB-campagnes is de laatste twee jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers van een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh aan de minister van Binnenlandse Zaken. ‘Hopelijk zet deze trend zich voort. Rijden en drinken gaat immers nooit samen, het hele jaar door.’, zegt Van den Bergh naar aanleiding van de nieuwe BOB-campagne deze zomer, die volgende week vrijdag van start gaat.
Vorige zomer moesten 232.388 bestuurders blazen tijdens de BOB-campagne. Dat zijn er 9 procent meer dan de zomer voordien, toen er 211.445 testen werden uitgevoerd. Met 4,1 procent positieve testen, het laagste aantal ooit, was de campagne een succes. Dat het aantal controles stijgt, is een goede zaak volgens Van den Bergh: ‘De objectieve en subjectieve pakkans moet omhoog als we willen streven naar veiligere wegen. In 1 op de 4 dodelijke ongevallen is er immers alcohol in het spel. We moeten werk maken van een mentaliteitswijziging’.
Toch mogen we niet vergeten dat ook de kwaliteit van de controles belangrijk is. Zo blijkt dat tijdens de zomercampagne van 2014 het aantal controles tijdens de weekendnachten (22-6 uur) 13 procent lager lag dan in 2013. Van den Bergh vindt dit geen goed idee: ‘Onderzoek van het BIVV heeft uitgewezen dat tijdens weekendnachten het risico op rijden onder invloed van alcohol het grootst is. Dat moet zich laten merken in de controles op dat moment’.
Bovendien blijken er grote regionale verschillen. Volgens de opgevraagde cijfers van de zomercampagne in 2014 gebeurden de meeste controles in Antwerpen, gevolgd door Mechelen, Brussel, Zemst en Aarlen. In sommige gemeenten moest geen enkele bestuurder blazen, waaronder in Hemiksem en Kortessem. De meeste controles vonden dan weer plaats in het weekend, met een piek op zaterdag.
Voor de eindejaarsperiode ligt de trend in dezelfde lijn: stijging van het aantal controles, met een piek op zaterdag en grote regionale verschillen. Globaal gezien wordt er over beide periodes meer gecontroleerd in Vlaanderen dan in Wallonië.
‘Toch geven deze cijfers geen totaalbeeld van het aantal controles tijdens het hele jaar.’ zegt van den Bergh. ‘Enkel tijdens de BOB-campagnes moet de lokale politie cijfers bijhouden over het aantal controles. Buiten de BOB-campagnes zijn er dan weer geen cijfers beschikbaar van de lokale politie, enkel van de federale politie’. Het Kamerlid pleit dan ook voor een betere registratie van de alcoholcontroles om een globaal beeld te krijgen, zowel van federale als lokale politie en zowel binnen als buiten de BOB-campagnes.
Van den Bergh beseft dat een mentaliteitswijziging niet op een schoteltje gepresenteerd wordt. ‘We moeten blijven sensibiliseren: er zit gewoon niets anders op. Daarnaast kan het rijbewijs met punten dienen als flankerende maatregel. Voor recidivisten moet het alcoholslot een oplossing bieden’, besluit hij.