Het Vlaamse Groeipakket gaat voor een sterke ondersteuning van jonge gezinnen.
De hervorming van de kinderbijslag is afgerond. Het Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag, is op 1 januari 2019 in werking getreden. Het is een pakket op maat van het kind en het gezin waarin het opgroeit.
Vlaanderen grijpt hiermee de historische kans om elk kind een gelijkwaardige en sterke start aan het leven te bezorgen. We zetten daarbij ook extra in op gezinnen met jonge kinderen. Elk kind krijgt een eigen Groeipakket met financiële tegemoetkomingen die gezinnen maximaal de kans geeft elk kind te laten opgroeien en zich te ontplooien. Het Groeipakket blijft via een aantal sociale toeslagen ook meehelpen de armoede terug te dringen. Het systeem sluit aan bij de maatschappelijke veranderingen zoals de dalende gezinsgrootte, de diversiteit van gezinsvormen en de tewerkstelling van beide ouders”, vertelt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Waarom hervormen we de kinderbijslag naar het Groeipakket?
- Het systeem is eenvoudiger dan het huidige en rechtvaardiger omdat elk kind in elk gezin gelijke kansen krijgt van bij de start. Het is een recht van het kind. - Het Groeipakket dringt de armoede verder terug via verruiming van de sociale toeslagen.
- Ondersteuning van de opvoedingskosten door een gelijk en onvoorwaardelijk basisbedrag voor elk kind.
- Een geïntegreerd gezinsbeleid door de koppeling met de schooltoelagen en een toeslag voor kinderopvang en voor kleuters.
- Geen enkel gezin krijgt minder dan het bedrag in het huidige kinderbijslagsysteem.
Het Groeipakket ging van start op 1 januari 2019. Vanaf dan ging een overgangsperiode in waarbij het huidige en het nieuwe systeem langs elkaar blijven bestaan. Er zullen enerzijds kinderen zijn die de huidige kinderbijslag blijven krijgen en anderzijds kinderen die het Groeipakket krijgen. Voor de kinderen geboren voor 1 januari 2019 blijven de huidige, verworven rechten (leeftijdstoeslagen en rangorde) behouden.
Waaruit bestaat het Groeipakket?
In het Groeipakket zitten drie vaste bedragen. Ze gelden zonder meer voor elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is. Er is een éénmalig startbedrag van 1.100 euro dat elk kind bij de geboorte (of adoptie) krijgt. Daarnaast is er het basisbedrag van 160 euro dat elk kind maandelijks krijgt. Beide bedragen zijn voor ieder kind gelijk. Voor elk kind (behalve drie- en vierjarigen) is er in augustus nog een extra duwtje in de rug voor de start van het schooljaar met een extra schoolbonus afhankelijk van de leeftijd.
Naast deze drie vaste bedragen voorziet het Groeipakket ook extra ondersteuning voor sommige kinderen via de zorgtoeslag en de sociale toeslag.
- De zorgtoeslag voorziet een betere ondersteuning van weeskinderen, pleegkinderen en kinderen met een handicap.
- De sociale toeslag wil kinderen die komen uit een gezin met minder inkomen alle kansen geven om zich te ontwikkelen. Het bedrag varieert tussen de 50 en 80 euro per maand per kind.
Hoe meer jonge kinderen naar de kinderopvang en naar school gaan, hoe groter hun ontwikkelingskansen. Om de participatie hieraan te stimuleren, werd er in het groeipakket ook een participatietoeslag voorzien in drie vormen.
- Kinderopvangtoeslag: Wie gebruik maakt van kinderopvang waar ouders niet betalen op basis van hun inkomen kan rekenen op een kinderopvangtoeslag van 3,17 euro per opvangdag. Op maandbasis kan dat dus betekenen dat de rekening voor de crèche met 60 euro verminderd wordt.
- Kleutertoeslag: Kleuters van 3 die ingeschreven zijn in het onderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig waren op school krijgen 150 euro extra per jaar.
- Schooltoeslag: Vanaf de kleuterklas kunnen kinderen die opgroeien in een gezin met een lager inkomen ook rekenen op een schooltoelage. Het bedrag is afhankelijk van het inkomen van het gezin en wordt per schooljaar toegekend.
De KU Leuven berekende dat met het nieuwe Groeipakket het armoederisico voor nieuwe gezinnen significant daalt van 8,6 % naar 7,3 %. Dat betekent dat we mogen verwachten dat 16 % van het totaal aantal nieuwe gezinnen, door het nieuwe Groeipakket boven de armoedegrens zou getild worden.
Meer informatie over het Groeipakket:
www.groeipakket.be
info@groeipakket.be
of bel 1700, de Vlaamse infolijn