Het eerste alcoholslot is geïnstalleerd
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar meer dan drie jaar na het van kracht worden van de wet, is het eerste alcoholslot geïnstalleerd in een voertuig van een overtreder. CD&V-Kamerlid en auteur van de wet Jef Van den Bergh vernam van Staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet dat er op dit ogenblik twee alcoholsloten werden geïnstalleerd. Daarnaast zijn er nog een tiental veroordelingen die nog ten uitvoer moeten worden gebracht.
De rechter heeft sinds 2010 de mogelijkheid om bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed een alcoholslot op te leggen. Deze maatregel is een alternatief voor een rijverbod. De bestuurder moet eveneens een omkaderingsprogramma volgen dat door 11 instellingen van het BIVV verspreid over het hele land wordt aangeboden. Sinds 2012is er een dienstencentrum actief dat het alcoholslot installeert en heeft het College van procureurs-generaal een omzendbrief met richtlijnen uitgevaardigd. Toch duurde het tot nu voor het eerste alcoholslot in een voertuig van een overtreder werd geïnstalleerd.
Jef Van den Bergh hoopt nu de eerste installaties een feit zijn, het alcoholslot aan zijn opmars kan beginnen. De cijfers in België staan voorlopig in schril contrast met Nederland. Het alcoholslot wordt er automatisch opgelegd voor wie rijdt met minstens 1.3 promille. Sinds de startonderbreker daar eind 2011 werd ingevoerd, werd de maatregel aan 6000 automobilisten opgelegd.
Jef Van den Bergh wil de resultaten in Nederland afwachten: “Als blijkt dat door de maatregel het rijden onder invloed in Nederland sterk is afgenomen, moeten we bekijken of in België een automatische oplegging tot de mogelijkheden behoort. Rijden onder invloed is immers – samen met overdreven snelheid - het belangrijkste verkeersveiligheidsprobleem en verantwoordelijk voor 1 op 4 verkeersdoden.”
Van den Bergh wil voorts bekijken hoe de kostprijs verder gedrukt kan worden. “De kostprijs vormt het voornaamste struikelblok voor de doorbraak van het alcoholslot. Voor één jaar loopt die immers op tot om en bij de 4000 euro. In Nederland verkoos daarom de helft van de betrapte bestuurders om geen alcoholslot te laten installeren en in ruil vijf jaar niet te rijden.”
In België kan de verkeersboete – die goed is voor minstens een derde van het bedrag – in mindering gebracht worden.