Het buitenland verdwijnt van de radar
01-03-2011
De invloed van wat in het buitenland op politiek of economisch vlak gebeurt neemt systematisch toe. Toch ontvangt de Vlaamse televisiekijker (op VTM én VRT) steeds minder informatie over het buitenland. Dit blijkt uit een analyse van de VRT- en VTM-journaals tussen januari 2003 en juni 2010, door de universiteit Antwerpen en KULeuven.
Om te onderzoeken hoe dit komt heeft Vlaams parlementslid Sabine Poleyn (CD&V) in het voorjaar van 2010 de opleidingen journalistiek en communicatiewetenschappen in Vlaanderen bevraagd. In welk mate komt in de opleiding berichtgeving over het verre tot zeer nabije (Wallonië) buitenland aan bod?Hieruit bleek dat in de meeste opleidingen wel aandacht is voor buitenlandberichtgeving, maar dat dit soms beperkt is tot een keuzevak of onderwerp voor een bachelorproef. Wat meer systematische aandacht in de opleiding mag dus wel. Tegelijk gaf men aan dat dé reden voor de daling ligt in de commerciële druk die er op de redacties ligt.
Om de klassieke media te stimuleren in hun buitenlandberichtgeving formuleerde Poleyn een aantal voorstellen in een resolutie die net neergelegd werd in het Vlaams parlement (vanuit de meerderheidspartijen mee ondertekend en staat klaar op de agenda van de commissie media).
De resolutie bevat onder meer volgende voorstellen:- journalisten steunen in de opbouw van een netwerk van buitenlandse contactpersonen, - kennisbeleid uitbouwen: kennis en ervaring doorgeven aan collega’s (bv bij pensionering van ‘oude rotten’ op buitenlandredacties)- prijs voor buitenlandberichtgeving aan bachelor en masterproef hierover- werkbeurs buitenland bij Fonds Pascal Decroos- aandacht voor buitenland opnemen als criterium in onderhandelingen voor de VRT-beheersovereenkomst en het protocol met de geschreven pers
Onder buitenland worden zowel Europa als het Zuiden en de rest van de wereld begrepen. Ook Wallonië (qua publieke opinie een ander land), wordt als buitenland gedefinieerd. Ander onderzoek van september 2010 bevestigt dat Franstalige federale politici heel weinig aan bod komen, hoewel hun beslissingen wel degelijk impact hebben op de kijker