Het afschakelplan: first things first
06-10-2014
Eerst en vooral moeten we ervoor zorgen dat we een afschakeling voorkomen. We zijn vandaag teveel gericht op de noodmaatregel en niet op de maatregelen die ertoe kunnen bijdragen dat we deze niet moeten activeren. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. In eerste instantie gaat het om de vermindering van ons energieverbruik. Elke gemeente moet solidair zijn en haar steentje bijdragen. Het kan niet de bedoeling zijn dat gemeente A alles in het werk stelt om een afschakeling te voorkomen, terwijl gemeente B geen inspanningen doet en zelfs energieverslindende activiteiten opzet in de winter.
In tweede instantie moeten we gebruik maken van de strategische reserve. Minister Wathelet en staatssecretaris Fonck hebben ervoor gezorgd dat centrales die dreigden te sluiten, langer open kunnen blijven.
Voor de winter 2014-2015 moet de prioriteit zijn om de afschakeling te vermijden om zo onrust en onderling opbod te voorkomen. Dat is ons signaal: neem eerst de maatregelen die een afschakeling doen verhinderen en wees energiezuinig.
Wanneer we écht niet anders kunnen, moeten de ministers van Energie en Economie overleggen en uiteindelijk beslissen welke zones worden afgeschakeld. Ook CD&V betreurt dat een groot deel van de Gentse haven is opgenomen in zone 6 van het afschakelplan. Uit de hoorzittingen in de commissie Bedrijfsleven in de Kamer afgelopen maand, bleek echter dat het niet mogelijk is om het afschakelplan zelf nog te wijzigen tegen komende winter.
De afschakelvolgorde kan nog wel worden gewijzigd. Wij begrijpen dat de staatssecretaris Fonck in overleg met de gouverneurs heeft beslist om de volgorde om te keren (schijf 6 naar 1), zodat niet altijd dezelfde gebieden worden getroffen (bij een plots fenomeen wordt de volgorde schijf 1 naar 6 gehanteerd). Wij vinden echter wel dat de economische kost bij het afschakelen billijk verdeeld moet zijn over het hele land. CD&V vraag zich dan ook af of de economische schade bij afschakeling verschilt, in het bijzonder tussen de schijven onderling, en of de minister van Economie hier rekening mee heeft gehouden? Dit blijven vraagtekens.