Het aantal land- en tuinbouwbedrijven neemt af maar de resterende bedrijven worden groter!
19-06-2013
De minister-president antwoordde:
“De resultaten uit het rapport berusten op de verwerking van de boekhoudgegevens van 760 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die deel uitmaken van het Landbouwmonitornetwerk (LMN). Deze cijfers worden vervolgens geëxtrapoleerd naar de gehele Vlaamse land- en tuinbouw. Daarnaast wordt de algemene landbouweconomische situatie besproken. Deze studie geeft een inzicht in de structurele en economische situatie van de verschillende bedrijfstypes voor het boekjaar 2011. Ik citeer enkele in het oog springende vaststellingen uit het rapport.
Wat de economische situatie betreft, blijkt uit dit rapport dat het inkomen zeer sterk varieert van jaar tot jaar. Zo tekent het globale inkomen in 2012 een sterke verbetering op na het extreem lage cijfer in 2011 en bereikt daarmee ongeveer het niveau van 2010. Dit is vooral te danken aan de sterke stijging van de productiewaarde. De kosten nemen ook toe, maar in mindere mate.
Het globaal inkomen maskeert een grote variatie tussen de bedrijfstakken. In de varkenssector was 2011 een crisisjaar. 2012 was een veel beter jaar met record varkensprijzen, hoewel de voederkosten eveneens op een hoog niveau bleven zodat er van geen echte inhaaloperatie sprake kon zijn. Om tot slot nog iets over de heel korte termijn te zeggen, de varkensprijs is vorige week in één klap met maar liefst 7 % gestegen, wat de rust in de sector enigszins heef doen weerkeren. De sector moet zich m.i. toch eens ernstig bezinnen of een prijs op bijvoorbeeld maandbasis niet te verkiezen is, zodat prijsschommelingen zoals in mei door een lager slachtaanbod als gevolg van een aantal feestdagen niet kunnen uitgeschakeld worden. Ook in de groentesector was het inkomen in 2011 ondermaats en hier ligt de oorzaak bij de EHEC-crisis. Maar ook dat heeft zich in 2012 sterk hersteld.
De melkveehouders behaalden in 2011 de op één na hoogste opbrengst per liter sinds 2006. Het saldo van melkvee wordt in 2012 neerwaarts bijgesteld door een sterke melkprijsdaling en opgelopen kosten. Het gemiddeld inkomen in de akkerbouwsector daarentegen was in 2011 het op één na beste resultaat van de afgelopen 6 jaar. De hogere graan- en aardappelprijzen hebben het inkomen in 2012 in deze sector positief beïnvloed.
Tenslotte komt uit het rapport ook duidelijk een grote inkomensspreiding tussen de bedrijven onderling naar voren. Het verschil tussen de “beste” en “slechtste” resultaten binnen een bepaalde bedrijfstak liggen soms zeer sterk uit elkaar.
Deze studie focust op de bedrijven zelf, en de situatie is natuurlijk sterk onderhevig aan marktschommelingen.”
Minister Peeters deelde ook mee dat over de problematiek van de schaalvergroting in verschillende sectoren in de land- en tuinbouw momenteel een project loopt binnen zijn departement. Het doel is bedrijven die aan schaalvergroting wensen te doen, een beter inzicht te geven in het proces van schaalvergroting in de Vlaamse land- en tuinbouw. Tevens zullen er beleidsaanbevelingen geformuleerd worden rond het stimuleren en ondersteunen van schaalvergroting en bedrijfsovername.