Het aanrecht is geen exclusief vrouwenrecht
17-03-2014
In het kader van Equal Pay Day morgen vragen CD&V-senatrices Sabine de Bethune, Cindy Franssen en Els Van Hoof meer aandacht voor de balans arbeid-gezin. Terwijl mannen vaak genieten van een bevoorrechte positie op de arbeidsmarkt, staan voornamelijk vrouwen nog steeds in voor het overgrote deel van de huishoudelijke taken en de zorg voor hulpbehoevende personen.
Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen gemiddeld langer moeten werken om op jaarbasis evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar al verdienen. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen geeft aan dat de loonkloof 10% bedraagt, als je het uurloon in rekenschap brengt. Bereken je de kloof op basis van het maandloon, spreken we van 23%. Deeltijds werk is daarbij een grote boosdoener, omdat vrouwen traditioneel meer huishoudelijke taken op zich nemen. Daar willen de CD&V-senatrices zich echter niet bij neerleggen.
Cindy Franssen: “We hebben wel al vooruitgang geboekt inzake vrouwenrechten, maar nog onvoldoende. Vrouwen werken nog steeds minder en meer onregelmatiger dan mannen, omdat zij vaker de zorgtaken in het gezin op zich nemen. Door de loonkloof en de kortere loopbaan die vrouwen vaak hebben, ontstaan er grote ongelijkheden inzake pensioenrechten, inkomen,… Dergelijke ongelijkheden zijn onaanvaardbaar, en moeten we bestrijden.”
De drie senatrices benadrukken dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de toekomst daarom verder moet verkleinen. De onderliggende boodschap van de CD&V-parlementsleden richt zich op de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Zo pleiten zij voor meer flexibele vormen van organisatie, zoals andere of glijdende werkuren en telewerk. Hendrik Bogaert heeft hieromtrent al verschillende initiatieven genomen binnen de federale administraties. Uit recente cijfers is overigens gebleken dat telewerk in de lift zit. “Een positieve evolutie”, zeggen de drie senatrices in koor.
Zo pleiten de Bethune, Franssen en Van Hoof ervoor om het moederschapsverlof op te trekken van 15 tot 20 weken, en het vaderschapsverlof gelijk te schakelen met het Europees gemiddelde (15 in plaats van 10 dagen). De Bethune: “Daarnaast moet de genderbonus van ouderschapsverlof uitgebreid worden door deze ook uit te betalen voor kinderen die geboren of geadopteerd zijn voor 8 maart 2012, op voorwaarde dat beide ouders minstens één maand ouderschapsverlof opnemen.”
Voorts moeten co-ouderschapscontracten mogelijk gemaakt worden om alleenstaande of gescheiden ouders meer mogelijkheden te geven om hun loopbaan te combineren met de zorg voor hun kinderen. Ook moeten de pensioenrechten na echtscheiding gelijk verdeeld kunnen worden.
Els Van Hoof is er echter van overtuigd dat, nog meer dan wettelijke maatregelen, een grondige mentaliteitswijziging nodig is. “Aan een man wordt nog steeds niet gevraagd hoe hij werk en gezin kan combineren. Politici kunnen wetten stemmen, maar nog belangrijker is dat we een mentale klik maken. Ik geloof dat hier een maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Wetgeving en bewustwording zijn twee zijden van één en dezelfde munt, maar even belangrijk.”
“Het aanrecht is geen exclusief vrouwenrecht meer”, besluiten de drie parlementsleden met een boutade.