Om de zoveel maanden weer een nieuwe coronagolf en bijhorende vrijheidsbeperkende maatregelen: het lijkt stilletjes aan een constante te worden. Onze ziekenhuizen verzuipen telkens opnieuw door de grote toevloed aan covid-patiënten. Dit jojo-beleid is op lange termijn niet houdbaar. Voorzitter Joachim Coens en Kamerlid Nawal Farih breken een lans voor een structurele hervorming van het ziekenhuislandschap, zodat de zorg gewaarborgd blijft in toekomstige crises.
We zetten al maanden in op vaccinatie. Op korte termijn is dat cruciaal. Zonder vaccinatie zaten we nu waarschijnlijk in een horrorscenario. Daarom zet CD&V zich ten volle in om de boosterprikken zo snel mogelijk te kunnen toedienen. Het zal de zorg de komende maanden meer ademruimte geven.
Op de lange termijn moeten we durven verder denken dan enkel en alleen de vaccinatie. Voorzitter Joachim Coens vertelde vorige week aan L’Echo (19/11) dat naast een verhoging van de capaciteit op intensieve zorgen er vooral ook een hervorming van ons ziekenhuislandschap moet komen:
“Als samenleving kunnen we niet aanvaarden dat kankerpatiënten moeten wachten op hun behandeling omdat covid-patiënten voorrang krijgen in onze ziekenhuizen. Daarom moeten we ziekenhuizen reorganiseren. Sommige ziekenhuizen zouden zich moeten specialiseren in covid, zodat alle andere zorg gewoon door kan gaan. We zouden in bepaalde ziekenhuizen covid-afdelingen kunnen creëren om de patiënten de beste zorgen te kunnen geven”, aldus Joachim Coens.
Zo’n hervorming van het ziekenhuislandschap zal niet louter de zorg ten goede komen. De hele samenleving zal een zucht van opluchting slaken. De sanitaire maatregelen zijn nu nodig, omdat de intensieve zorgen anders dreigen vol te lopen waardoor zowel covid- als niet-covidpatiënten geen zorgen meer kunnen krijgen. Als we erin slagen om de ziekenhuizen zo te reorganiseren dat we toekomstige coronagolven veel beter kunnen opvangen en beheersen, dan zullen we ook veel minder stringente maatregelen nodig hebben. Dan pas hangen we ons wagonnetje aan de trein met bestemming vrijheid.
Kamerlid Nawal Farih zegt het heel duidelijk in een opiniestuk bij De Morgen (24/11):
“Als de overheid haar burgers rust kan geven met doordachte beleidsmatige oplossingen, zal een extra inspanning vragen véél evidenter worden. De communicatie vandaag berust op beperkingen, verplichtingen en vragen aan de bevolking. Zoals we allen weten is het in élke relatie geven en nemen. Om te vermijden dat de microbe om in Brussel te betogen tegen maatregelen even viraal wordt als Covid-19, kunnen we niet blijven wachten tot nà de crisis om structurele oplossingen aan te bieden.”