Begin september start het nieuw gerechtelijk jaar met toespraken van de procureurs-generaal. Bij die toespraken komt vaak een waslijst aan zaken die beter en anders moeten. Dit jaar was er opvallend veel lof voor Koen Geens. Tijdens zijn toespraak vergeleek rechtshistoricus Dirk Heirbout Geens zelfs met Napoleon.
"Het gaat dan over het juridische aspect, de ingrijpende hervormingen en niet over de persoon Napoleon", voegt Koen Geens glimlachend toe. De hervormingen en de nieuwe wetboeken waren hoognodig, vertelt Geens. "Modernisering was nodig. In het Wetboek staan vele oude bepalingen. Die bepalingen uit 1804 zijn in de loop der jaren verschillende keren opnieuw geïnterpreteerd door rechtbanken. "Als je die wetboeken hercodificeert, krijg je een situatie waarbij het verleden niet wordt afgesneden maar waarbij toekomst mogelijk wordt."
Hervorming procedures
De hervorming van de Assisenprocedure is grotendeels teruggedraaid. Koen Geens betreurt dat maar hij heeft wel de mogelijkheid voorzien voor de volgende regering om deze procedure te herzien of zelfs af te schaffen. Geens sluit zich aan bij de toespraak van de procureur van Luik waar die zegt dat de rechters zich langs de ene kant steeds meer en uitgebreider moeten verantwoorden en motiveren en dat het anderzijds niet snel genoeg kan gaan. Koen Geens: "Dat frustreert magistraten, en ik begrijp dat".
Personeel
Personeel blijft een belangrijk aandachtspunt. Koen Geens verwijst dan bijvoorbeeld naar de recrutering van cipiers en agenten voor het federale niveau: "Het is heel moeilijk voor de overheid om personeel te vinden op dit moment. De uitdaging is om voldoende mensen op het federale niveau te krijgen. Zeker voor gespecialiseerde mensen voor fiscale en cybercriminaliteit ligt dat moeilijk". De overheid werft volgens hem op een te stroeve manier aan, dat moet sneller kunnen.
Efficiëntie verhogen
De effeciëntie van justitie is een uitdaging, vindt Koen Geens: "Ik heb heel sterk geprobeerd om de efficiëntie te verhogen. Dat het snel en goed moet gaan, is niet eenvoudig. Ik heb met de middelen die we hebben het uiterste gevraagd. Ik heb altijd gepleit voor meer geld. Maar dan moet wel de procedure maximaal op efficiëntie gericht worden want die is ingewikkeld en traag".
Meer middelen voor justitie
"Justitie kost relatief gezien niet veel in België: jaarlijks twee miljard euro; het departement Volksgezondheid kost zowat 30 miljard per jaar. Dat verschil is normaal maar het is niet met een paar jaar wat meer aan justitie en gebouwen te geven, dat er een probleem ontstaat", vindt Koen Geens. "Investeren in gebouwen is zeker nodig: de frustratie van magistraten komt deels vanwege de werkomgeving." Koen Geens heeft daarvoor al maatregelen genomen, hij wil gebouwen en werkomgeving nog meer aanpakken maar dat kost natuurlijk geld.
"Ondanks de tevredenheid over de hervormingen die we hebben doorgevoerd op justitie, besef ik dat het werk nog niet af is", besluit Koen Geens.
Foto: Gil Plaquet