Vanaf vandaag start het proefproject waarbij iedere Belg recht heeft op 20 terugbetaalde sessies bij de psycholoog per jaar voor gespecialiseerde zorg, tegen 11 euro per consultatie. “Dit proefproject is een mooi signaal van de regering, maar slechts een eerste stap in een bredere hervorming van de geestelijke gezondheidszorg”, zegt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.
Deze zomer sloten het Riziv, de FOD Volksgezondheid en de sector een akkoord tot 20 terugbetaalde sessies bij de psycholoog. Deze beslissing is vanaf vandaag van kracht. Ook de vergoeding voor klinisch psychologen en orthopedagogen wordt opgekrikt, tot 75 euro per individuele sessie. Daarnaast stijgt het voorziene federaal budget naar bijna 152 miljoen euro, wat bijna vier keer zoveel is als het budget voor 2020. Bovendien zal een verplichte doorverwijzing door de huisarts niet langer noodzakelijk zijn voor de terugbetaling, wat in grote mate zal bijdragen tot de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de zorg.
Hiermee wordt deels uitvoering gegeven aan de resolutie rond de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg van CD&V-Kamerlid Els Van Hoof, die werd goedgekeurd op 2 juli 2020 en die een belangrijke impuls gaf voor een grondige hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Zij reageert afwachtend hoopvol: “Geestelijke gezondheidszorg moet laagdrempelig en betaalbaar zijn voor iedereen, niet enkel voor de hogere middenklasse. Dit proefproject moet de norm worden voor iedereen zowel patiënt als zorgverstrekker.”
Slechts eerste stap
Toch is de hervorming voor Van Hoof slechts een eerste stap. “We moeten beseffen dat dit akkoord moet passen binnen de bredere hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Zo is er dringend nood aan erkenning van ondersteunende beroepen in deze sector zoals de psychologisch consulent. Zij korten de wachtlijsten mee in. Het budget moet daarnaast nog flink verder opgetrokken worden om deze betaalbare consultaties te kunnen aanbieden. In mijn resolutie en in het regeerakkoord staat dat de regering een groeipad moet uittekenen. Dit zou best 10% worden i.p.v. de huidige 6% van het gezondheidsbudget zoals de OESO voorschrijft. Ten slotte moet het terugbetalingssysteem administratief eenvoudiger worden. Liefst één op drie Belgen kampt met psychisch leed. Dat vereist een totaalaanpak, zodat patiënten vlot toegang krijgen tot een betaalbare, herstelgerichte zorg”, zegt Van Hoof.