Hervorming BIV zal meer rekening houden met NOx
De nieuwe Belasting op Inverkeerstelling (BIV), die eenmalig geheven wordt bij aankoop van een wagen, wil een vergroening van ons wagenpark stimuleren. Daarbij worden twee componenten gehanteerd: de CO2-uitstoot (klimaat) en de euronorm (lucht). Naast de beoogde milieuwinst moet de nieuwe BIV budgetneutraal zijn en betaalbaar blijven voor onze gezinnen.
CD&V, sp.a en N-VA hebben het voorstel van de Vlaamse regering geamendeerd zodat de luchtcomponent zwaarder doorweegt in de BIV-berekening.
Verdieseling
In de oorspronkelijke formule voor de nieuwe BIV-berekening, woog vooral de CO2-component door, en werd in mindere mate rekening gehouden met de NOx-emissie (stikstofoxide). De Vlaamse Regering hanteerde de emissiegrenzen zoals vastgelegd in de Euronormen.
In de hoorzittingen van de verenigde commissies financiën en leefmilieu over het decreet voor de hervorming van de BIV, blijkt evenwel dat nieuwe dieselwagens nog meer NOx uitstoten dan de Euronorm aangeeft. Daarom wil het Vlaams Parlement dat de NOx-component zwaarder doorweegt. Daarmee wil het Vlaams Parlement de verdere verdieseling van het Vlaamse wagenpark afremmen.
2de hands
De nieuwe BIV-formule werkt ook door naar de tweedehandsmarkt.
Een hogere BIV kan mensen ervan weerhouden een tweedehandsdiesel aan te schaffen, met een daling van de waarde op de tweedehandsmarkt tot gevolg. Dat zou dan weer een impact hebben op de overnameprijs bij aankoop van een nieuwe wagen. Even werd dan ook gevreesd dat een aanpassing van de formule er zou toe leiden dat mensen hun oude diesels langer in gebruik zouden houden. Het positieve milieu-effect van een aangepaste formule wordt dan teniet gedaan.
Simulaties leren evenwel dat de stijging van de BIV voor dieselwagens binnen de perken blijft. De nieuwe formule maakt een verschil in meer van circa 200 euro voor heel wat kleinere dieselwagens. Voor heel wat benzinewagens zal de nieuwe formule een voordeliger BIV-tarief opleveren.
De BIV zal, zoals het ontwerp van de Vlaamse Regering al stelde, minimaal 40 euro bedragen (o.a. oldtimers), en maximum 10.000 euro.
Rechtszekerheid
Het amendement voorziet ook een overgangsmaatregel voor mensen die pas een nieuwe wagen kochten, en daarbij rekening hielden met de datum van invoering van de nieuwe BIV, die oorspronkelijk op 1 januari 2012 was bepaald.
De inwerkingtreding van het bijgestelde decreet is voorzien op 01/03/2012. Tot en met 30/04/2012 wordt de meest voordelige BIV-formule gehanteerd: deze op basis van de reeds bekend gemaakte formule in het ontwerpdecreet van de Vlaamse Regering, of de nieuwe op basis van de door het Vlaams Parlement goedgekeurde formule.
“Dit amendement is een weloverwogen en evenwichtige keuze die inzet op het belang van verduurzaming en vergroening van de verkeersbelasting, maar daarnaast ook zorgt dat alles betaalbaar blijft voor gezinnen die een nieuwe of 2de handswagen aankopen. Het is dan ook geenszins een belastingverhoging,” besluiten Smaers, Vandaele en Martens.