Hendrik Bogaert zet ICT-middelen efficiënter in
28-03-2014
Staatssecretaris Hendrik Bogaert kreeg vorig jaar van de regering de opdracht om na te gaan hoe de hele federale overheid kan besparen op ICT-kosten. Vanmorgen legde hij zijn plannen om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten voor aan de Ministerraad.
Hendrik Bogaert staat voor een verregaande informatisering van de overheid. Zijn beleid is erop gericht om via digitalisering zowel de interne werking van de overheidsdiensten als de externe dienstverlening voor de klanten te optimaliseren. Deze operatie lijkt daar op het eerste zicht dwars tegenin te gaan.
De Staatssecretaris spreekt dat tegen: “We blijven uiteraard inzetten op ICT, maar we gaan verstandiger om met de beschikbare middelen. Door te verregaande versnippering over de diensten en niet altijd even efficiënte manieren van werken, worden onnodige kosten gemaakt. Daarin gaan we nu snoeien.”
De besparingen situeren zich in drie domeinen:
1) Licenties
De verschillende federale overheidsinstellingen hebben elk hun eigen contracten met software- en hardwareleveranciers. Er zijn nu gesprekken opgestart met alle leveranciers met de bedoeling om tot één federaal contract te komen met elk van hen en zo de globale licentiekost voor de overheid te verlagen. Die manier van werken bespaart ook de leveranciers heel wat tijd en inspanningen om elk contract te onderhandelen en nadien te beheren.
2) Externe consultants
De overheid kan en moet niet alle ICT-kennis in eigen huis hebben. Daarvoor zal ze altijd een beroep blijven doen op externe consultants. Maar ook in die contracten kan gerationaliseerd worden. Die oefening zal moeten gemaakt worden.
3) Datacentra
Op dit moment worden de datacentra van Fedict, FOD Financiën en Smals al samen gebracht. Het is een eerste stap naar een interne G(overnemnt)-cloud. Daarop zullen alle andere FOD’s kunnen aansluiten als ze dat wensen. De interne G-Cloud zal in 2015 gerealiseerd zijn.
Dankzij de interne G-Cloud kan er economischer omgesprongen worden met computercapaciteit. In de maanden waarin bijvoorbeeld de capaciteit voor Tax-on-Web niet nodig is, kunnen andere FOD’s daar gebruik van maken. Zo moet niet elke overheidsdienst onnodige capaciteit uitbouwen maar kan er nuttiger gebruik gemaakt worden van gedeelde capaciteit.
Hendrik Bogaert: “Het belangrijkste voordeel van de interne G-Cloud is dat we een veel veiliger systeem creëren om data te stockeren. We hebben de beveiliging in eigen handen en moeten dus geen beroep doen op buitenstaanders. Zo wordt de kans op inbraken door ongewenste gasten veel beperkter.”
In de zoektocht naar efficiënte manieren van besparingen kwamen al enkele quick wins naar boven. Dat leverde al zo’n 4 miljoen besparingen op. De maatregelen die nu voorliggen, zijn structureler van aard. Ze moeten in de komende maanden verder uitgewerkt worden. Op termijn moet het mogelijk zijn om op die manier 20 miljoen te besparen.
Hendrik Bogaert: “Met deze besparingen ontvetten we de overheid maar we versterken tegelijkertijd de spieren. Dit zijn structurele maatregelen die het overheidsbeslag doen dalen en tegelijkertijd de dienstverlening verbeteren. Het zijn dit soort ingrepen die we moeten nemen om de toekomst van ons land te blijven verzekeren.”